Niet zindelijk naar school? Dit wil je weten

Niet zindelijk naar school? Dit wil je weten

Je kind is bijna vier, maar overdag nog niet zindelijk. Mag een school je kind dan weigeren? Of zit jouw kind al op de basisschool, maar heeft die soms een ongelukje? Hier lees je alles over zindelijkheid en school.

Dorine Wiersma

Wijze raad van

Dorine Wiersma

Onderwijskundige

Ongelukjes gebeuren

Het kan voorkomen dat je kind een keer een ongelukje heeft op school. De leraar zal je kind dan natuurlijk helpen. Gebeurt het vaker? Vraag dan aan de leraar om je kind op vaste tijdstippen naar de wc te sturen. Zindelijkheid gaat soms in pieken en dalen. Het kan gebeuren dat je kind in een bepaalde periode weer vaker ongelukjes heeft. Bijvoorbeeld na een grote verandering zoals de geboorte van een broertje of zusje, een scheiding of een verhuizing. Hou hierover goed contact met school. In de meeste gevallen hoef je je hier geen zorgen over te maken en gaat deze periode vanzelf weer voorbij.

Niet zindelijk naar school

Het kan ook dat je kind nog helemaal niet zindelijk is als die voor het eerst naar school gaat. Je doet er van alles aan en lukt het gewoon niet. Heel vervelend, maar een school mag je kind dan weigeren. De leraar is te druk met les geven en toezicht houden om ook nog kinderen te verschonen. In het speciaal onderwijs is er meer assistentie om kinderen te helpen met naar de wc gaan, maar ook speciale scholen mogen een kind weigeren dat nog niet zindelijk is. Het is daarom verstandig om op tijd met de school in gesprek te gaan over de zindelijkheid.

Medische oorzaak of geen zin?

Niet zindelijk worden kan soms een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een te kleine of overactieve blaas. Als er een medische reden is mag de school je kind niet weigeren. Je kunt dan hulp inschakelen van bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige. Die ondersteunt jouw kind op school. Is er geen medische oorzaak? Sommige kinderen zijn er gewoon nog niet aan toe. Zindelijk worden lukt alleen als je kind het echt wil, eraan toe is en er het nut van inziet. Hou vol, want bijna alle kinderen worden uiteindelijk Ć©cht zindelijk.

Afspraken met de school

Gelukkig zijn er veel scholen die kinderen toelaten die nog niet zindelijk zijn. Wel maken ze afspraken met ouders. Bijvoorbeeld dat de ouders naar school komen om te verschonen. De leerplicht start wanneer een kind vijf is. Een kind van vier mag dus naar school, maar moet pas naar school als het vijf is. Als voor jullie een paar weken of maanden later starten een optie is, dan mag dit dus zolang je kind nog geen vijf is.

5 handige tips

  1. Geneer je niet! Echt niet ieder kind wordt gemakkelijk zindelijk. In de kleuterklas oefenen de meeste kinderen nog in meer of mindere mate met zindelijkheid.
  2. Kijk naar de mogelijkheden op school. Vraag of de school een protocol zindelijkheid heeft. Daar staan concrete handvatten en adviezen in. Vind je kind het erg spannend om naar school te gaan? Vraag dan of je kind een keer eerder of extra kan komen kennismaken in de klas. En maak afspraken met de leraar van je kind over hoe om te gaan met de zindelijkheid van je kind.
  3. Probeer wat je thuis doet om je kind zindelijk te krijgen, te laten aansluiten op dat wat er op school mogelijk is. Bijvoorbeeld door je kind thuis te leren zichzelf te verschonen na een ongelukje. Leg reservekleding neer op school. Je kind kan zich dan op school omkleden wanneer dat nodig is. Je kunt ook vragen naar de pauzetijden op school, zodat je thuis kunt oefenen met vaste wc-momenten die aansluiten bij het schoolritme.
  4. Leg niet te veel druk op het zindelijk worden. Het duurt soms even, maar het komt echt goed. Blijf je kind belonen bij ieder succesmomentje. Koppel het zindelijk worden niet te veel aan het naar de basisschool gaan.
  5. Vraag om hulp! Bijvoorbeeld aan de kinderopvang, peuterspeelzaal, het consultatiebureau of de huisarts. Op school kun je contact opnemen met de schoolarts, intern begeleider of directeur. Voor advies op maat kun je ook terecht bij het adviespunt van Ouders & Onderwijs.

Lees ook: 11 tips die je kind helpen met zindelijk worden

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender