Naar groep 1: zo bereid je je kind en jezelf voor

Naar groep 1: zo bereid je je kind en jezelf voor

De eerste schooldag is een belangrijke mijlpaal. Er verandert veel voor jou en je kind als hij naar groep 1 gaat. Soms lijkt het voor ouders nog spannender dan voor kinderen zelf. Hoe kunnen jij en je kind het beste omgaan met deze veranderingen? En hoe bereid je je kind én jezelf voor op de basisschool? We geven je 9 tips.

Dorine Wiersma

Beoordeeld door

Dorine Wiersma

Onderwijskundige

1. Ga wennen

De meeste scholen geven rondleidingen en hebben wendagen. Tijdens deze dagen kan je kind zijn juf of meester ontmoeten, alvast zien bij wie het in de klas komt, het klaslokaal bekijken en een beetje wennen aan het afscheid nemen.

Voor veel kinderen is het spannend om op school naar de wc te gaan, besteed daar dus extra aandacht aan door er even een kijkje te nemen. Vraag aan de leerkracht of je kind een knuffeltje of een foto van jullie gezin mee mag nemen op de eerste echte schooldag om het minder spannend te maken.

2. Samen winkelen

Je kind heeft een aantal dingen nodig als het naar groep 1 gaat: een rugzak, een broodtrommel, één of twee drinkbekers en een gevulde gymtas met gymschoenen, gymbroek en gymshirt nodig. Wat is er nu leuker dan deze zelf uit te kiezen? Samen alle spulletjes kopen is een leuke en nuttige voorbereiding op de eerste schooldag. Zorg dat de naam van je kind duidelijk overal op staat. Je kind is vast niet de enige met een dino-broodtrommel.

3. Maak een dagplanning

Kinderen houden van regelmaat en vinden het prettig om te weten wat ze kunnen verwachten op school. Het is daarom handig om een duidelijke dag- en weekplanning te maken met kleurtjes en afbeeldingen die je op een goed zichtbare plek hangt. Bespreek ’s morgens of het een lange of korte schooldag is, of er gymles is, of er een speciale activiteit is, welke leerkracht er die dag is, of er een klasgenootje jarig is, wie je kind ophaalt of dat het kind naar de BSO gaat. Daarnaast is het handig om het schoolrooster met vakantiedagen, studiedagen, speciale activiteiten en vrije dagen op de planning te noteren.

4. Zorg voor gemakkelijke kleding

Het is fijn als je kind zichzelf kan aan- en uitkleden bij de gymles. De kans is groot dat de leerkracht daarbij niet helpt. Je kunt kiezen voor gemakkelijke kleding zonder rits of riem. Om te voorkomen dat je kind zijn of haar schoenen verkeerd om aan doet, kun je plaatjes of pijltjes aan de binnenkant zetten.

5. Lezen over school

Voorlezen over naar school gaan, maakt het voor je kind minder spannend in het echt. Online zijn heel veel leuke verhalen en boeken over dit onderwerp te vinden, maar de leerkracht of bibliotheek kan je ook verder helpen.

Lees ook: dit leert je kind in groep 1 en 2

6. Kom op tijd

Het is een open deur, maar zorg dat je niet te laat komt! Als jij gestrest bent, is je kind dat ook. Neem dus voldoende tijd om ’s morgens rustig op te starten, ontbijt iedere dag op dezelfde manier, houd dezelfde ochtendroutine aan en leg alles klaar, zodat je kind niks vergeet.

7. Goed afscheid nemen kun je leren

Voor sommige kleuters en ouders begint de eerste schooldag met een dramatisch afscheid. Om dit te voorkomen neem je als ouders heel bewust en duidelijk afscheid en hou je het kort. Je kunt ook samen met je kind een korte afscheidsroutine bedenken. Het is wel belangrijk dat je daar dan niet van afwijkt. Het is daarnaast beter om het afscheid niet te rekken, ook niet als je kind huilt. De ervaring leert dat kinderen hun verdriet snel vergeten als ze eenmaal bezig zijn in de klas.

8. School hoeft niet meteen leuk te zijn

Sommige kinderen zijn blij dat ze naar school mogen, andere kinderen vinden het maar niks dat ze naar school moeten. Ieder kind gaat hier anders mee om en jij kunt je kind het beste helpen om te wennen aan deze nieuwe fase. Praat met je kind over hoe die het op school vindt en stel je vragen zo concreet mogelijk. Op ‘hoe was je dag’ kan een jong kind moeilijk antwoord geven. Vraag bijvoorbeeld: wat vond je vandaag leuk op school? Met wie of wat heb je gespeeld? Of lees deze 30 alternatieve vragen voor ‘hoe was het op school?’

Misschien vindt je kind het helemaal niet leuk op school, mist het jou of jullie huis of heeft het moeite om alle prikkels te verwerken. Erken de gevoelens van je kind, zonder het af te zwakken. Geef je kind de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Als voltijd naar school te vermoeiend is, dan mag je je kind vijf uur per week thuishouden. Je hoeft dit alleen bij de directeur te melden. Als vijf uur niet voldoende is, dan kan de directeur tot nog eens vijf uur vrijstelling geven.

9. Verdiep je in de schoolcultuur

Natuurlijk is de leerkracht je eerste aanspreekpunt voor alles wat er in de klas gebeurt. Ook buiten de klas en tussen ouders wordt veel geregeld en heerst er een eigen cultuur. Is er bijvoorbeeld een WhatsApp-groep van de groep? Hoe worden er hulpouders in de klas geregeld? Maken de kinderen onderling tijdens schooltijd speelafspraakjes, of regelen ouders dat onderling? Hoe groot en creatief zijn de traktaties bij verjaardagen? Welke ongeschreven regels gelden er rond de laatste schooldag; worden er wel of geen cadeaus gegeven aan de leerkracht? Maak dus vooral kennis met de klassenouders en maak op het schoolplein een praatje met andere ouders die al langer bekend zijn met deze groep.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Dorine Wiersma.

Beeld: iStock.com/svetikd

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender