Naar de peuterspeelzaal

Naar de peuterspeelzaal

Als je kind 2,5 jaar is, is hij welkom op de peuterspeelzaal. Per week kan hij hier een aantal dagdelen naartoe. Een peuterspeelzaal kan (als je kind verder nooit een oppas heeft gehad) een goede voorbereiding op de basisschool vormen. De peuterspeelzaal, de naam zegt het al, is bedoeld voor kinderen van ca. 2 tot 2,5 jaar totdat ze vier jaar zijn.

Als je peuter regelmatig belangstelling toont voor andere kinderen, in staat is om enige tijd van huis te zijn en bereid is om vriendschap te sluiten met andere volwassenen dan zijn ouders, is hij in staat om te wennen aan de peuterspeelzaal. Het is dan een goed idee om samen een keertje te gaan kijken op de peuterspeelzaal bij jullie in de buurt. Een paar ochtenden daar kan een belangrijke positieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kind en brengt ook voor jou een voordeel met zich mee.

Sociale vaardigheden ontwikkelen

Op de peuterspeelzaal leert je kind een aantal essentiƫle vaardigheden, zoals samenwerken met andere kindjes, netjes op zijn beurt wachten en eerlijk delen. Bovendien gaat hij het normaal vinden om kleine opdrachtjes uit te voeren en regels na te leven. Deze vaardigheden maken dat de overgang naar de kleuterschool straks aanzienlijk soepeler verloopt.

Gewend raken aan een groep

Het is de eerste keer misschien behoorlijk schrikken voor je kind om zich plotseling in een groep van tien of meer andere peuters te bevinden. De drukte en het lawaai kunnen hem beangstigen, waarna hij zich bij jou komt verschuilen. Wanneer je hem de gelegenheid geeft om aan de nieuwe situatie te wennen en hem leert hoe hij zich in een groep kan handhaven, heeft hij daar in de toekomst veel voordeel van.

Tijd voor jezelf

Hoeveel je ook van hem houdt en hoe lief je peuter ook kan zijn, het is soms een hele opgave om de hele dag voor een energieke en eigenwijze tweejarige te zorgen. Zeker als je nog een baby hebt of in verwachting bent. Een paar ochtenden peuterspeelzaal geven jou weer wat tijd voor jezelf, met de rust en vrijheid om te doen wat je wilt.

Beperkte openingstijden

Een peuterspeelzaal is niet bedoeld als alternatief voor het kinderdagverblijf. Je kind gaat er slechts een paar dagdelen per week naar toe. Dus als je voor hele dagen opvang nodig hebt, kun je beter kiezen voor een crĆØche of kinderdagverblijf. In de schoolvakanties en tijdens de feestdagen is de peuterspeelzaal gesloten. Ook dan zul je dus voor alternatieve opvang moeten zorgen.

Vaker ziek

Je kleine komt in een groep kinderen vaker in aanraking met bacteriƫn en virussen dan wanneer hij alleen met jou thuis is. Als je kind naar de peuterspeelzaal gaat, zal hij dus vaker een verkoudheid of griepje en sneller een kinderziekte oplopen dan anders. In dit nadeel schuilt het voordeel dat je peuter zo sneller een sterk afweersysteem opbouwt en daardoor later weer minder vaak ziek zal zijn.