Het alfabet leren aan je kind

Het alfabet leren aan je kind

Op een gegeven moment krijgt je kleuter grote interesse voor letters en woordjes. Officieel leert je kind pas in groep 3 van het basisonderwijs letters herkennen en woordjes lezen. Toch hoef je er niet raar van op te kijken als een peuter enthousiast de eerste letter van zijn naam aanwijst, of wanneer een kleuter met onregelmatige letters zijn naam onder een tekening zet. Veel kinderen maken immers al op jonge leeftijd kennis met het alfabet.

Hier is geen enkel bezwaar tegen, zolang het initiatief om te leren lezen en schrijven maar bij je kind ligt. Wanneer je kleuter nieuwsgierig is naar de letters om hem heen, is het een uitstekend idee om hem het alfabet te leren. Let hierbij wel op de juiste uitspraak. Dus de ‘ah’, ‘buh’ en niet de ‘aa’ en ‘bee’, zoals je ze zelf uitspreekt. Wanneer je kind namelijk leert lezen, leest hij geen ‘bee-aa-el’, maar ‘bu-ah-l’ en hoort hij het woord ‘bal’. Als je kind nog totaal geen belangstelling heeft voor woorden en letters, kun je dit onderwerp beter laten rusten. Hij komt er vanzelf mee in aanraking.

Niet noodzakelijk

Het is dan ook absoluut niet noodzakelijk om je kind al voordat hij naar de groep 1 gaat het alfabet te leren. Het geeft hem weliswaar een kleine voorsprong, maar eenmaal in groep 3 hebben de andere kinderen dit al snel weer ingehaald. Wanneer je kleine zelf geen belangstelling heeft voor woorden en letters doe je bovendien meer kwaad dan goed, als je hem die toch opdringt. De volgende tips zijn dan ook bedoeld voor ouders met een kind dat echt interesse heeft in het alfabet.

Wek zijn belangstelling

Je kind kan pas belangstelling krijgen voor het alfabet als hij zich bewust is van de letters in zijn omgeving. Wijs hem dus op de letters in boeken, op zijn T-shirt en op reclameborden. Stop daar weer mee als je kleuter er telkens ongeïnteresseerd op reageert en introduceer het later nog eens.

Begin met simpele vormen

Lezen en schrijven begint met het herkennen en natekenen van eenvoudige vormen. Laat je kleuter daarom eerst kennismaken met cirkels, driehoeken en vierkanten. Als hij die vormen eenmaal onder de knie heeft, is hij ook toe aan de meer ingewikkelde vormen van het alfabet.

Zorg voor letters in zijn omgeving

Wanneer je kleuter het duidelijk leuk vindt om letters en woordjes te leren, kun je ervoor zorgen dat hij vaak met letters in aanraking komt. Zet zijn naam bijvoorbeeld op de deur van zijn slaapkamer en op de beker waar hij uit drinkt. Of plak etiketjes met het juiste woord op de meubeltjes in zijn kamer.

Doe het voor

Tijdens het voorlezen kun je simpele woordjes aanwijzen en je kleuter vragen of hij die ergens anders ook ziet staan. Als hij daarom vraagt, kun je laten zien hoe je zijn naam schrijft en hem vragen of hij de letters na kan tekenen. Ook bij deze tip geldt, net als bij de voorgaande, dat je niet moet overdrijven. Zorg dus dat het leuk blijft voor je kleuter en leg niet te veel druk op hem, dan leert hij het meest! Om je kind te motiveren is het belangrijk om een boekje te kiezen dat bij hem past, zodat hij lezen gaat associëren met positieve gevoelens. Dan is de kans dat hij lezen op latere leeftijd leuk vindt groter.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender