Een basisschool kiezen doe je zo

Een basisschool kiezen doe je zo

Een basisschool kiezen die past bij jou en je kind is erg belangrijk. Maar hoe weet je wat past? En misschien nog wel belangrijker: hoe weet je of er goed onderwijs wordt gegeven? Wij geven je 9 tips om de school te leren kennen, zodat je een goede keuze kunt maken.

Dorine Wiersma

Beoordeeld door

Dorine Wiersma

Onderwijskundige

1. Lees je goed in

Kijk op de website van de school en lees de schoolgids. Hierin vind je nuttige informatie over het schoolbeleid, de jaarplanning en geldende afspraken. Wil de school bijvoorbeeld dat leerlingen alleen water meenemen naar school of dat er alleen gezonde traktaties worden uitgedeeld bij verjaardagen? Daarnaast kun je ook onafhankelijke informatie vinden op de website Scholen op de Kaart. In de rapporten van de Onderwijsinspectie lees je hoe de school presteert. Kortom, doe research en pluis de al bestaande informatie uit.

2. Ga langs op de school

Het ligt voor de hand: breng een bezoek aan verschillende scholen. Dit is belangrijk om de sfeer te proeven. Realiseer je wel dat bij een rondleiding altijd de leuke aspecten worden belicht en je dus niet altijd een volledig beeld krijgt. Ga vooral ook een keer langs als de school uit gaat om te kijken hoe de sfeer dan is en welke ouders op het schoolplein staan. Of vraag aan ouders die je kent naar hun ervaringen. Maak ook een proefritje langs de route van school, naar je werk, naar de BSO en dan weer naar huis. Heeft de school nu nog steeds de handigste locatie?

3. Bekijk welke schooltijden de school hanteert

Ga na of de school een continurooster heeft, een gelijke dagen-model of op woensdag- of vrijdagmiddag vrij heeft. Iedere school is anders georganiseerd en het kan dus zijn dat de schooltijden van de ene school beter aansluiten bij je gezinsritme dan de andere.

4. Hoe is de bso geregeld?

Vaak gaan kinderen na schooltijd naar de buitenschoolse opvang (bso). Heb je bij de schoolkeuze uit meerdere bso-organisaties of werken ze samen met Ć©Ć©n organisatie. Is de bso op het schoolterrein of gaat je kind ergens anders naartoe? Breng ook alvast een bezoek aan de BSO, daar gaat je kind waarschijnlijk veel tijd doorbrengen.

5. Informeer naar de regels voor aanmelding

Zijn er voorrangsregels voor bijvoorbeeld broertjes of zusjes of als je binnen een bepaald postcodegebied woont? Of is er juist een wachtlijst? Bedenk ook welke school een goed alternatief is als je favoriete school uiteindelijk toch geen plek heeft. Je mag je kind namelijk op meerdere scholen inschrijven.

6. Welk type school kies je?

Onderzoek wat voor soort onderwijs de school geeft en hoe een schooldag eruitziet. Het maakt nog al uit of je voor een ā€˜gewoneā€™ basisschool kiest of voor een Jenaplan-, Montessori-, Dalton-, Freinet- of Vrije school. Lees meer over de verschillen tussen deze schooltypes en wat dit voor je kind betekent.

7. Informeer naar de rol van ouders

Vraag wat de school van ouders verwacht. Een goede samenwerking tussen school en ouders komt je kind ten goede. Sommige ouders helpen bij activiteiten op school, zijn betrokken bij hulp in de klas of zitten in de medezeggenschapsraad of ouderraad. Het is ook goed om te weten wat de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage is en waar deze aan wordt besteed. Meestal ligt de vrijwillige ouderbijdrage zo rond de 50 euro per jaar. Ouders zijn natuurlijk niet verplicht deze te betalen en kinderen mogen niet worden uitgesloten.

8. Welke activiteiten organiseert de school?

Spreken de extra activiteiten die worden georganiseerd je aan? Zijn er rapportgesprekken, inloopochtenden, sportdagen, schoolfeesten, kerstvieringen of excursies? Of worden er bepaalde goede doelen gesteund waar jij ook achter staat? En hoe gaat de school om met activiteiten waar je niet achter staat?

9. Geef tijdig aan als je kind extra ondersteuning nodig heeft

Heeft je kind extra ondersteuning nodig vanwege een beperking of achterstand in de ontwikkeling? Bespreek dit voor de aanmelding met de school. Het is goed om vooraf te weten hoe de school hier mee omgaat en wat zij te bieden hebben. Dit hebben zij vastgelegd in hun beleid. In een persoonlijk gesprek kun je samen afspraken maken.

Denk je dat jouw kind wel eens een hoofbegaafd zou kunnen zijn? Lees meer over hoogbegaafdheid bij je kind herkennen en wat dit betekent.

Extra Hulp van Ouders & Onderwijs

Kom je er niet uit? Of zoek je iemand om even mee te praten? Bij Ouders & Onderwijs kun jij als ouder altijd terecht als je vragen hebt over onderwijs. Bijvoorbeeld over schoolkeuze en extra ondersteuning in de klas. Je kunt ook gratis contact opnemen met het Ouders & Onderwijs adviespunt. Zij beantwoorden je vragen en bieden een luisterend oor.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Dorine Wiersma.

Beeld: iStock.com/miniseries

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender