
Wat kost school eigenlijk? Alle schoolkosten op een rij
Je kind gaat (bijna) voor het eerst naar de basisschool - een mijlpaal! Deze spannende, nieuwe stap kan ook voor vragen zorgen. Bijvoorbeeld welke kosten school met zich mee brengt. Moet je straks betalen voor schoolspullen? En hoe zit het met de vrijwillige ouderbijdrage? Ontdek in dit artikel wat je kunt verwachten. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.

Beoordeeld door
Lotte CatsOnderwijsdeskundige bij Ouders & Onderwijs
4 soorten schoolkosten
Als je kind naar de basisschool gaat, krijg je met verschillende kosten te maken. Sommige kosten zijn verplicht, andere zijn juist vrijwillig. Er zijn duidelijke regels over wat de school mag vragen en wat jij als ouder wel of niet moet betalen. De kosten zijn verdeeld in vier categorieƫn. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
1. Kosten die de school betaalt
De school is verplicht om een aantal dingen zelf te regelen. Jij hoeft daar dus niks voor te betalen. Denk bij de kleuters aan lesmaterialen voor creatieve activiteiten, zoals knutselen en tekenen, maar ook educatief speelgoed en andere lesmaterialen. Voor oudere kinderen betaalt de school ook alle lesmaterialen, zoals werkboeken, schriften en soms ook oefenmateriaal op de computer.
2. Kosten voor ouders
Er zijn ook spullen die je zelf moet aanschaffen als je kind naar de school gaat. Dat zijn vooral dingen die je kind persoonlijk gebruikt. Denk aan:
- Een rugzak
- Een broodtrommel, fruitbakje en drinkbeker
- Gymschoenen en gymkleding
Lees ook: Wat moet mijn kind mee naar school?
3. Kosten voor digitale leermiddelen
Sommige scholen gebruiken laptops of tablets in de klas. Wordt zoān apparaat Ć©cht nodig om de lessen te volgen? Dan moet de school daarvoor zorgen. Ze mogen wel vragen of je wilt meebetalen, maar dat is vrijwillig. Kun of wil je dat niet? Dan moet de school zelf een oplossing bieden, zonder extra kosten voor jou.
4. De vrijwillige ouderbijdrage
Bijna elke school vraagt een vrijwillige ouderbijdrage. Met dat geld worden leuke extraās betaald, zoals:
- Een schoolreisje
- De sportdag
- Een sinterklaasfeest of kerstdiner
Let op: deze bijdrage is Ʃcht vrijwillig. Betaal je niet (of minder)? Dan mag je kind nooit worden uitgesloten van deze activiteiten. Sinds september 2023 zijn er ook strengere regels. Zo mogen scholen geen extra kosten rekenen voor bijvoorbeeld kluisjes, de mediatheek, wifi of een fietsenstalling.
Hoe zit het met tussenschoolse opvang (TSO)?
Veel basisscholen hebben een continurooster. Dat betekent dat kinderen op school blijven over de middag. Die pauze valt dan onder de normale lestijd. Jij hoeft daar niet verplicht voor te betalen. De school mag wel vragen om een vrijwillige bijdrage, bijvoorbeeld voor extra hulp tijdens de lunch.
Is er geen continurooster en kun je ervoor kiezen om je kind op te halen of te laten overblijven? Dan mag de school wƩl een bijdrage vragen voor het overblijven. Dit is dan geen vrijwillige bijdrage, maar een vast bedrag.
En de naschoolse opvang?
Gaat je kind na schooltijd naar de BSO (buitenschoolse opvang)? Dan betaal je die kosten zelf. Gelukkig kun je kinderopvangtoeslag aanvragen, zolang de opvang voldoet aan de regels van de Belastingdienst. Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van je inkomen en hoeveel opvang je nodig hebt.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Lotte Cats.