Zesde ziekte

Zesde ziekte

De zesde ziekte komt alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Je kind heeft plotseling hoge koorts. Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp.

Symptomen zesde ziekte

Je kind heeft plotseling hoge koorts. Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp.

De vlekjes jeuken niet. De uitslag verdwijnt binnen Ć©Ć©n tot twee dagen. De zesde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (herpesvirus type 6). Waarschijnlijk wordt het virus bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting van de zesde ziekte duurt het nog een aantal dagen tot twee weken voordat je kind ziek wordt. Het is onduidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Behandeling zesde ziekte

Geef een kind met koorts veel te drinken. Eten is minder belangrijk. Zorg dat hij genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Wanneer je kind zich goed voelt, mag het naar het kinderdagverblijf. Het is niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Als een kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel paracetamol geven. De zesde ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over.