Zesde ziekte bij je kind

Zesde ziekte bij je kind

De zesde ziekte komt alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar. Je kind heeft plotseling hoge koorts. Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.

Symptomen zesde ziekte

Je kind heeft plotseling hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp.

De vlekjes jeuken niet. De uitslag verdwijnt binnen Ć©Ć©n tot twee dagen. De zesde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (herpesvirus type 6). Waarschijnlijk wordt het virus bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting van de zesde ziekte duurt het nog een aantal dagen tot twee weken voordat je kind ziek wordt. Het is onduidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.

Behandeling zesde ziekte

Geef een kind met koorts regelmatig te drinken en trek dunne kleding aan. Eten is minder belangrijk. Zorg dat hij genoeg rust krijgt. Je kind hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Wanneer je kind zich goed voelt, mag het naar het kinderdagverblijf. Het is niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad. Als een kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel paracetamol geven. De zesde ziekte gaat binnen enkele dagen vanzelf over.

Wanneer huisarts bellen?

Is je kind met koorts jonger dan 3 maanden? Bel dan direct de huisarts.

Verschil zesde ziekte en vijfde ziekte

De zesde ziekte wordt vaak verward met de vijfde ziekte. Het zijn beide virale infecties die bij kinderen voorkomen en een rode huiduitslag veroorzaken. Verschillen zijn dat de zesde ziekte vaker optreedt bij jongere kinderen (3 maanden tot 2,5 jaar) en meestal gepaard gaat met hoge koorts. De vijfde ziekte komt het meest voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar oud.

Waarom heet het de zesde ziekte?

De zesde ziekte dankt haar naam aan het feit dat het de zesde virale huiduitslag bij kinderen is in een lijst van zes aandoeningen. De lijst is als volgt:

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender