Waterpokken

Waterpokken

Waterpokken is een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend voor je kind, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor kinderen met een verminderd afweersysteem kunnen waterpokken schadelijk zijn.

Symptomen waterpokken bij je kind

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella virus. Deze zit in de mond en de keel en wordt overgedragen door niezen, hoesten en praten. Na besmetting duurt het ongeveer 13 tot 18 dagen voor de eerste klachten verschijnen. Voordat de kenmerkende vlekjes ontstaan, heeft je kind last van lichte koorts en verkoudheidsverschijnselen. Na 2 dagen verschijnen de vlekken ter grootte van een muggenbult. Deze veranderen in blaasjes, die opdrogen tot korstjes. Het doormaken van de hele infectie duurt zo’n 10 dagen. Je kind is pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd.

De vlekjes en blaasjes jeuken erg. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook wel in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er na 3 of 4 dagen nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.

Naast de vlekjes kunnen de waterpokken ook vergezeld gaan van koorts. Ook is je kind hangerig en heeft hij waarschijnlijk niet veel eetlust. In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden, zoals hersenontsteking of herseninfarct. Jaarlijks worden ruim 250 kinderen met waterpokken opgenomen in het ziekenhuis.

Behandeling van waterpokken

Er is geen behandeling voor waterpokken. Je kunt proberen om de symptomen te bestrijden. De jeuk wordt vaak bestreden met lotion, verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Mentholpoeder wordt afgeraden bij kinderen onder de 2 jaar. Verder helpt het om je kind te wassen met lauw of koel water, in plaats van warm, dat juist de jeuk versterkt. Als er ook blaasjes verschijnen in de schede van een meisje, kunnen deze extra branden wanneer ze in contact komen met urine. In dat geval kan het verlichtend zijn om je dochter een tijdje te laten zitten in een badje met lauw water en kamille. Het helpt ook om de luier vaker te verschonen.

Er is een vaccin tegen waterpokken, maar deze is in Nederland niet standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In het buitenland wordt het vaker toegediend om zo gordelroos te helpen te voorkomen.

Niet doen: krabben

Als de blaasjes of de korstjes door vieze vingertjes worden opengekrabd, kunnen ze gaan ontsteken. Bovendien blijft er daarna vaak een litteken achter. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Scherm de handjes en nageltjes van je kind af met handschoentjes of sokjes. Wanneer de waterpokken toch ontstoken zijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Besmettelijkheid van waterpokken

Het waterpokkenvirus komt voor over de hele wereld en is erg besmettelijk. De meeste mensen lopen het virus al in hun kindertijd op, maar ook volwassenen kunnen de waterpokken krijgen. Als je als kind de waterpokken hebt doorgemaakt, blijft het de rest van je leven inactief in je lichaam aanwezig. Soms wordt het virus plots weer actief. Dan kan het gordelroos veroorzaken.