Waterpokken bij je kind
Waterpokken is een virusziekte, die herkenbaar is aan de rode, jeukende vlekjes die bijna overal op het lichaam verschijnen. De ziekte is vooral vervelend voor je kind, vanwege de hevige jeuk en de koorts. Voor kinderen met een verminderd afweersysteem kunnen waterpokken schadelijk zijn.
Symptomen waterpokken bij je kind
Na besmetting duurt het 13 tot 18 dagen voor de eerste klachten verschijnen. Voordat de kenmerkende vlekjes ontstaan, heeft je kind last van lichte koorts en verkoudheidsverschijnselen. Deze symptomen kunnen enkele dagen aanhouden, met koorts tussen 38 en 39Ā°C. Na enkele dagen verschijnen de vlekken ter grootte van een muggenbult. Ze verschijnen in golven gedurende 2 tot 4 dagen en ontwikkelen zich dan tot een soort blaren gevuld met vloeistof. De blaarwanden breken, waardoor open zweren ontstaan, die uiteindelijk korsten vormen en uitgroeien tot droge, bruine korsten.
De vlekjes en blaasjes jeuken erg. Ze komen vooral voor op het bovenlichaam, maar verschijnen ook wel in de mond en bij meisjes in de vagina. Nadat de eerste vlekjes zijn veranderd in blaasjes met korstjes, ontstaan er na 3 of 4 dagen nieuwe vlekjes en blaasjes. De waterpokken trekken zo als het ware in golven over het lichaam. Daardoor kan je kind tegelijkertijd zowel vlekjes, blaasjes, als blaasjes met korstjes op zijn lijf hebben.
Naast de vlekjes kunnen de waterpokken ook vergezeld gaan van koorts. Ook is je kind hangerig en heeft hij waarschijnlijk niet veel eetlust. In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden, zoals hersenontsteking of herseninfarct. Jaarlijks worden ruim 250 kinderen met waterpokken opgenomen in het ziekenhuis.
Wat veroorzaakt waterpokken?
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus (VZV). Dit virus zit in de mond en de keel en wordt overgedragen door niezen, hoesten en praten. Dit virus kan op latere leeftijd ook een pijnlijke huiduitslag veroorzaken die gordelroos (herpes zoster) wordt genoemd. Als je als kind de waterpokken hebt doorgemaakt, blijft het de rest van je leven inactief in je lichaam aanwezig. Soms wordt het virus plots weer actief. Dan kan het gordelroos veroorzaken.
Besmettelijkheid van waterpokken
Het waterpokkenvirus komt voor over de hele wereld en is erg besmettelijk. De meeste mensen lopen het virus al in hun kindertijd op, maar ook volwassenen kunnen de waterpokken krijgen. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. De meeste kinderen met een besmet broertje of zusje krijgen het ook (als ze de infectie of het vaccin nog niet hebben gehad) en vertonen de symptomen ongeveer 2 weken na het eerste kind. Waterpokken zijn besmettelijk vanaf ongeveer 2 dagen voordat de uitslag begint tot alle blaasjes zijn ingedroogd. Iemand met gordelroos kan waterpokken (maar geen gordelroos) verspreiden onder mensen die geen waterpokken of het vaccin hebben gehad. Kinderen krijgen waterpokken meestal in de winter en het voorjaar, vooral tussen maart en mei.
Mag een kind met waterpokken naar school?
Omdat waterpokken zo besmettelijk is, kan erdoor school of het kinderdagverblijf worden gevraagd om je kind thuis te laten. Wanneer de uitslag is verdwenen en alle blaasjes zijn ingedroogd kan je kind wel weer naar school. Dit duurt meestal ongeveer 1 week. Volgens het RIVM is het niet verplicht om je kind thuis te laten bij klachten. De besmetting vindt namelijk vaak al plaats voordat je kind symptomen heeft. Bij waterpokken is het dus wel belangrijk om andere ouders te informeren. Zo kunnen zij letten op de klachten van waterpokken bij hun kind.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
Het doormaken van de hele infectie duurt zoān 10 dagen. Je kind is pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd.
Behandeling van waterpokken
Waterpokken bij kinderen wordt beschouwd als een milde ziekte, maar je kind voelt zich waarschijnlijk behoorlijk ellendig en prikkelbaar zolang het de ziekte heeft. Er is geen behandeling voor waterpokken. Je kunt proberen om de symptomen met de volgende methodes te bestrijden:
- De jeuk wordt vaak bestreden met lotion, verkrijgbaar bij drogist of apotheek.
- Het helpt om je kind te wassen met lauw of koel water, in plaats van warm, dat juist de jeuk versterkt
- Als er ook blaasjes verschijnen in de schede van een meisje, kunnen deze extra branden wanneer ze in contact komen met urine. In dat geval kan het verlichtend zijn om je dochter een tijdje te laten zitten in een badje met lauw water en kamille. Het helpt ook om de luier vaker te verschonen.
- Gebruik koele natte kompressen of geef de eerste dagen elke 3-4 uur een bad met lauw water. Havermoutbadproducten, verkrijgbaar bij supermarkten en drogisterijen, kunnen helpen om de jeuk te verlichten.
- Dep (niet wrijven) het lichaam droog.
- Doe wanten of handschoenen aan de handen van je kind om krabben tijdens de slaap krabben te voorkomen.
- Knip de vingernagels en houd ze schoon.
- Geef koud, zacht en zacht voedsel omdat waterpokken in de mond het moeilijk kunnen maken om te drinken of te eten. Vermijd alles wat zuur of zout is, zoals sinaasappelsap of pretzels.
Mentholpoeder wordt afgeraden bij kinderen onder de 2 jaar. Waterpokken worden veroorzaakt door een virus en kunnen dus niet met antibiotica worden behandeld. Maar antibiotica zijn wel nodig als bacteriƫn de zweertjes infecteren. Dit kan gebeuren als kinderen aan de blaasjes krabben en peuteren. Er is een vaccin tegen waterpokken, maar deze is in Nederland niet standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In het buitenland wordt het vaker toegediend om zo gordelroos te helpen te voorkomen.
Niet doen: krabben
Als de blaasjes of de korstjes door vieze vingertjes worden opengekrabd, kunnen ze gaan ontsteken. Bovendien blijft er daarna vaak een litteken achter. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Scherm de handjes en nageltjes van je kind af met handschoentjes of sokjes. Wanneer de waterpokken toch ontstoken zijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Wie kunnen complicaties krijgen bij waterpokken?
Sommige mensen lopen meer risico op complicaties van waterpokken, waaronder:
- Zwangere vrouwen
- Pasgeborenen van moeders die waterpokken hebben gehad
- Patiƫnten met leukemie
- Kinderen die medicijnen krijgen die het immuunsysteem onderdrukken
- Iedereen met problemen met het immuunsysteem
Als zij worden blootgesteld aan waterpokken, kunnen zij een geneesmiddel (zoster immuunglobuline) krijgen om de ziekte minder ernstig te maken.
Lees ook: Wat als je baby waterpokken heeft