Vijfde ziekte

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar, meestal in het voorjaar of de vroege zomer. De vijfde ziekte wordt vaak verward met de zesde ziekte. Het zijn beide virale infecties die bij kinderen voorkomen en een rode huiduitslag veroorzaken. Verschillen zijn dat de zesde ziekte vaker optreedt bij jongere kinderen en meestal gepaard gaat met hoge koorts.

Je kind krijgt met de vijfde ziekte rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Je kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek.

Na ongeveer tien dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, kou, inspanning of stress kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen. Soms komt de vijfde ziekte bij volwassen voor. Je hebt dan vooral pijn en stijfheid van handen en voeten en weinig of geen vlekjes.

Besmetting met vijfde ziekte

De vijfde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (Parvo B19-virus) en is licht besmettelijk. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Je kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden, is het niet meer besmettelijk.

Behandeling vijfde ziekte

In principe hoef je niks te doen als je kind de vijfde ziekte heeft. Heeft je kind last van jeuk, dan kun je mentholpoeder op de huid aanbrengen. Je kind mag gewoon naar de creche, peuterspeelzaal of school. Op het moment dat de ziekte zichtbaar wordt, is je kind immers niet meer besmettelijk. Kinderen hebben elkaar vaak al besmet met de vijfde ziekte voordat het zichtbaar is. Andere ouders of personeel maken soms wel bezwaar.

De vijfde ziekte gaat vanzelf over, zonder ernstige ziekteverschijnselen. Een kind dat de vijfde ziekte eenmaal heeft gehad, kan het nooit meer krijgen. Daardoor zijn de meeste mensen (60%) op volwassen leeftijd beschermd.

Je moet wel contact opnemen met je huisarts als je kind slecht / niet drinkt en steeds suffer wordt.