Vijfde ziekte bij je kind

Vijfde ziekte bij je kind

De vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar, meestal in het voorjaar of de vroege zomer. Het is een milde huiduitslagziekte. Je kind krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. Meestal binnen 14 dagen na besmetting kan je kind klachten krijgen door de vijfde ziekte.

Vijfde ziekte symptomen

De symptomen van de vijfde ziekte zijn meestal mild en kunnen het volgende omvatten:

  • Koorts
  • Loopneus
  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag

Je kind krijgt met de vijfde ziekte rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. De uitslag breidt zich uit naar romp, billen, armen en benen. De vlekjes vloeien samen tot grotere vlekken. Je kind kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek.

Na ongeveer tien dagen is de uitslag verdwenen. Bij warmte, kou, inspanning of stress kunnen de vlekjes tijdelijk terugkomen. Soms komt de vijfde ziekte bij volwassen voor. Je hebt dan vooral pijn en stijfheid van handen en voeten en weinig of geen vlekjes. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 1 tot 3 weken.

Besmetting met vijfde ziekte

De vijfde ziekte wordt door een virus veroorzaakt (Parvo B19-virus) en is besmettelijk. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voordat de vlekjes optreden. Je kind kan de ziekte op anderen overdragen in de week voordat de vlekjes verschijnen. Zodra de vlekjes zichtbaar worden, is het niet meer besmettelijk.

Behandeling vijfde ziekte

In principe hoef je niets te doen als je kind de vijfde ziekte heeft. Heeft je kind last van jeuk, dan kun je mentholpoeder op de huid aanbrengen. Je kind mag gewoon naar de crèche, peuterspeelzaal of school. Op het moment dat de ziekte zichtbaar wordt, is je kind immers niet meer besmettelijk. Kinderen hebben elkaar vaak al besmet met de vijfde ziekte voordat het zichtbaar is. Andere ouders of personeel maken soms wel bezwaar. De uitslag van de vijfde ziekte moet binnen vijf tot tien dagen na het ontstaan ervan verdwijnen. Als je kind een tweede huiduitslag krijgt, moet deze binnen zeven tot tien dagen verdwijnen. Maar in sommige gevallen kan de uitslag enkele weken komen en gaan.

De vijfde ziekte is meestal mild voor kinderen die verder gezond zijn. De vijfde ziekte gaat vanzelf over, zonder ernstige ziekteverschijnselen. Een kind dat de vijfde ziekte eenmaal heeft gehad, kan het nooit meer krijgen. Daardoor zijn de meeste mensen (60%) op volwassen leeftijd beschermd.

Je moet wel contact opnemen met je huisarts als je kind slecht / niet drinkt en steeds suffer wordt.

Verschil vijfde ziekte en zesde ziekte

De vijfde ziekte wordt vaak verward met de zesde ziekte. Het zijn beide virale infecties die bij kinderen voorkomen en een rode huiduitslag veroorzaken. Verschillen zijn dat de zesde ziekte vaker optreedt bij jongere kinderen en meestal gepaard gaat met hoge koorts.

Waarom heet het de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte dankt haar naam aan het feit dat het de vijfde virale huiduitslag bij kinderen is in een lijst van zes aandoeningen. De lijst is als volgt:

Vijfde ziekte en zwanger

Als je zwanger bent en de vijfde ziekte ontwikkelt, kan deze zich verspreiden naar de foetus en complicaties veroorzaken, waaronder:

  • Miskraam
  • Doodgeboorte
  • Er kunnen grote hoeveelheden vocht ophopen in de weefsels en organen van de foetus

Echter, deze complicaties zijn zeldzaam. De meeste zwangere vrouwen zijn al immuun voor de vijfde ziekte, omdat ze in het verleden al besmet zijn geweest. Het risico op complicaties tijdens de zwangerschap wordt geschat op ongeveer 2%. Hoewel complicaties vaker voorkomen bij zwangere vrouwen in het tweede trimester, kunnen ze zich op elk moment tijdens de zwangerschap voordoen.

Bron: Thuisarts.nl

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender