Tetanus

Tetanus

Tetanus is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het wordt ook wel eens ‘kaakklem’ genoemd. De bacterie kan alleen in het lichaam komen door middel van een wond. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Tetanus komt nog maar zelden voor in Nederland. Dat komt omdat bescherming van tetanus gaat door middel van vaccinatie en dit vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De enige manier hoe het in het lichaam kan komen, is door middel van een wond. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. In de wond kan straatvuil komen, dat kan tetanus tot gevolg hebben. Hetzelfde geldt voor ontlasting van dieren en mensen, daarin kan de tetanusbacterie ook zitten. Dus wanneer je kind zand of vuil in een wondje krijgt of door een dier (hond, kat) wordt gebeten, kan het zijn dat daar een tetanusbacterie bij zit. Als deze bacterie zich in de wond gaat vermenigvuldigen, krijgt je kind tetanus. Dit gebeurt vooral in kleine, maar diepe wonden, omdat de tetanusbacterie erg slecht tegen zuurstof kan.

Symptomen tetanus

Tetanus is een gevaarlijke ziekte. De bacterie maakt gifstoffen aan die krampen en stijfheid kunnen geven in het gebied rond de wond. Maar het kan ook je lijf doorgaan en dan kun je last krijgen van spierkrampen, waardor er slik- en ademhalingsklachten kunnen ontstaan. Ook algehele verkramping van het lichaam kan een symptoom zijn. Als gevolg daarvan kunnen botbreuken en hartproblemen ontstaan. Tetanus is vaak dodelijk, zelfs wanneer de ziekte wordt behandeld. Meestal ervaart iemand na drie tot 21 dagen klachten als ‘ie besmet is met tetenus. Maar er zijn ook gevallen bekend, waar de symptomen maanden op zich lieten wachten.

Behandeling en gevolgen tetanus

Als je besmet bent geweest met tetanus en dit hebt overleefd, ben je niet automatisch beschemerd tegen een nieuwe infectie. De enige manier hoe je beschermd kan zijn tegen tetanus, is door een bepaald niveau van antistoffen in het lijf te hebben. Dat niveau is alleen te halen met vaccinaties. Die vaccinaties worden sinds 1957 aan kinderen gegeven in het Rijksvaccinatieprogramma. Maar, ook als je als volwassene naar het ziekenhuis gaat met een wond, wordt gekeken of opnieuw vaccineren nodig is. Ook als je naar een ver oord op vakantie gaat, word je opnieuw gevaccineerd tegen tetanus.

Wat doen bij verdenking tetanus?

Is je kind gebeten door een kat of hond of heeft hij een diepe (schaaf)wond door een andere oorzaak, let er dan op dat de wond niet rood of pijnlijk wordt. Spoel de wond goed uit. Ga bij twijfel langs je huisarts. Wanneer je je kind laat inenten met het DKTP- of DTP-vaccin volgens het programma van het RIVM is het volledig beschermd tegen tetanus.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender