RS-virus bij je kind: symptomen en behandeling

RS-virus bij je kind: symptomen en behandeling

Het RS-virus i(Respiratoir Syncytiaal virus) is verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een luchtweginfectie waardoor je kind het benauwd kan krijgen. Het RS-virus is seizoensgebonden en komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot maart. Als de ‘R’ weer in de maand zit, is het dus oppassen geblazen! Tot 2 jaar kan het voor je kind een risico opleveren. Het is het meest voorkomende verkoudheidsvirus. Bijna alle kinderen maken de infectie door.

Hoe besmettelijk is het?

Het RS-virus is erg besmettelijk. Het virus verspreidt zich door hoesten, niezen en praten. Vaak weet je niet dat een ander het virus heeft. Oudere kinderen en volwassenen worden er namelijk niet echt ziek van. Bij deze groep openbaart het virus zich alleen als een verkoudheid. Het RS-virus is vooral gevaarlijk voor baby’s, jonger dan zes maanden. Is jouw kind jonger dan twee jaar? Leer hem zo veel mogelijk aan om handen vaker te wassen. Ook helpt het om in de elleboog te niezen of hoesten en daarna direct de handen te wassen.

Het virus kan buiten het lichaam uren overleven en via mensen, maar dus ook via objecten mensen besmetten. Op plaatsen waar veel mensen komen, zoals wachtkamers en kinderdagverblijven, is de kans om met het virus in aanraking te komen groot. Maak daarom ook gebruikt speelgoed regelmatig schoon.

Symptomen RS-virus bij je kind

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid. Je hebt een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name babyÔÇÖs jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De klachten verergeren tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.

In ernstige gevallen kan je kind door de benauwdheid te weinig drinken of te weinig zuurstof in het bloed opnemen. Dit leidt tot ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby’s die te vroeg geboren zijn (<37 weken zwangerschap) of baby’s jonger dan zes weken. Heeft je kind een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis? of een erfelijke aanleg voor astma, eczeem en/of hooikoorts? Houd hem dan heel goed in de gaten als hij verkouden is.

Tip! Download de folder ‘RS virus en longontsteking bij jonge kinderen’ via de webwinkel van Longfonds.

Behandeling RS-virus

Je kind kan in principe niet tegen het RS-virus worden inge├źnt. Er is wel een vaccinatiemiddel, maar dit is erg duur. Het wordt alleen gegeven aan kinderen die behoren tot een risicogroep. Het beschermt niet tegen de infectie, maar wel enigszins tegen ziekenhuisopname. Net als bij griep of verkoudheid kun je het RS-virus alleen maar bestrijden door je kind goed te laten uitzieken. De ziekte gaat meestal vanzelf weer over. Dit duurt ongeveer tien dagen.

Als je kind het erg benauwd heeft, dan zal je huisarts neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Wanneer je kind bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en hierdoor tekenen van uitdroging vertoont, moet hij worden opgenomen in het ziekenhuis. BabyÔÇÖs hebben in hun eerste levensjaar veel meer kans op een ernstiger verloop van een RS-infectie dan oudere kinderen en volwassenen. Hun lichaam heeft nog niet voldoende afweerstoffen opgebouwd. Uit onderzoek blijkt dat 10% van alle kinderen in Nederland een arts bezoekt vanwege RS-infectie. 1% van alle kinderen belandt zelfs in het ziekenhuis, waarvan 10% op de Intensive Care.

Als je kind de ziekte eenmaal heeft gehad dan is het niet zo dat hij er vanaf dan immuun voor is. Het kan dus zijn dat de ziekte nog een keer terugkomt. Maar hoe ouder en sterker je kind is, hoe beter zijn lichaam het virus kan bestrijden. Een tweede ziekenhuisopname komt dan ook niet vaak voor.

Gevolgen RS-virus

Het kan zijn dat je kind wat restgevolgen overhoudt aan een besmetting met het RS-virus. Kinderen die een ernstige vorm van het virus hebben gehad, zijn vaak sneller verkouden of snotterig dan andere kinderen. Tijdens deze verkoudheden komt het piepen of rochelen bij het ademen soms een beetje terug. Als je kind het weer benauwd krijgt, dan kan het zijn dat het virus terug is. Neem dan contact op met je huisarts.

Het feit dat je kind na het RS-virus wat kortademig is, betekent overigens niet dat hij astma heeft. Deze kortademigheid is alleen een gevolg van het virus. Meestal verdwijnen deze verschijnselen vanzelf, wanneer je kind wat ouder en sterker wordt.

Luistertip: podcast over RS-virus

In deze podcast van de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC interviewen Lianne en Nathalie (spoedeisende hulp verpleegkundigen) kinderarts Dorien Geurts over het RS-virus bij kleine kinderen.

Voor meer informatie over het RS-virus bij jonge kinderen: kijk op Longfonds.nl.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender