Roodvonk

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een streptokokkenbacterie. Was het vroeger een vaak voorkomende en ernstige ziekte, tegenwoordig komt het minder voor en zijn kinderen ook minder ziek van roodvonk.

Symptomen roodvonk

Roodvonk begint met koorts, keelpijn en pijnlijke klieren in de hals. Het kan gepaard gaan met buikpijn en overgeven. Op de tweede dag ontstaan rode vlekjes op de romp, die zich uitbreiden over het hele lichaam van je kind. De huid is ruw, als schuurpapier, en lijkt op kippenvel. De huid rond de mond blijft bleek, terwijl de tong na een aantal dagen rood, dik en bobbelig wordt. Meestal gaat roodvonk vanzelf over.

De huid vervelt na één tot drie weken en soms krijgen kinderen na enkele weken ontstekingen aan de nieren, hartkleppen of gewrichten.

Is roodvonk gevaarlijk?

Vooral voor kinderen met een verminderde weerstand, hartafwijkingen, afwijkingen in het keel-, neus- en oorgebied én kinderen met het syndroom van Down kan roodvonk gevaarlijk zijn. Voor hen kun je (indien besmetting op de loer ligt) antibiotica vragen aan de huisarts. Roodvonk is besmettelijk vlak voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot drie weken erna.

Bij behandeling met antibiotica is een kind na twee dagen al niet meer besmettelijk. De bacterie verspreidt zich via praten, hoesten en niezen; het duurt hierna twee dagen tot een week voordat iemand ziek wordt.

Wat moet ik doen als mijn kind roodvonk heeft?

Je hoeft in principe niets te doen als je kind roodvonk heeft. Maar als het niet wil drinken, tot de risicogroepen behoort of lusteloos wordt en gezwollen oogleden heeft, neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook als je kind na een paar weken last krijgt van pijnlijke gewrichten in combinatie met koorts en benauwdheid.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender