Rodehond bij je peuter of kleuter

Rodehond bij je peuter of kleuter

Rodehond, ook wel rubella genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreidt via de lucht. Zo’n 14 tot 20 dagen na besmetting met het virus, breekt de ziekte uit. Al vanaf de zevende dag na besmetting kan rodehond op anderen worden overdragen.

Rodehond gevaarlijk als je zwanger bent

Wanneer je kind rodehond heeft, is dit gelukkig vrij onschuldig. De ziekte is alleen gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Vooral als de ziekte vroeg in de zwangerschap wordt opgelopen, is het virus erg schadelijk voor het ongeboren kind. Het kan namelijk leiden tot ernstige gehoor-, oog-, en hartafwijkingen. Er bestaat zelfs een kans dat het kind vroegtijdig in de baarmoeder overlijdt.

Symptomen rodehond

  • Voor het uitbreken van de ziekte heeft je kind last van verkoudheid, pijn aan zijn gewrichten en lichte koorts.
  • De kliertjes in zijn hals zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan.
  • Je kind heeft een rode en vlekkerige huiduitslag. Deze begint in eerste instantie achter zijn oren en verspreidt zich daarna over zijn hele lichaam.

Behandeling rodehond

Er bestaat geen behandeling tegen rodehond. De rode huiduitslag en het besmettingsgevaar verdwijnen vanzelf na ongeveer tien dagen. Als je kind rodehond heeft, mag hij gewoon buiten spelen. Zorg er wel voor dat hij uit de buurt blijft van zwangere vrouwen!

Om te voorkomen dat je kind later tijdens een eventuele eigen zwangerschap besmet raakt door rodehond, worden jonge kinderen tegenwoordig tegen de ziekte ingeƫnt. De eerste vaccinatie met het BMR-vaccin biedt al een bescherming van 95%. Na de tweede vaccinatie op negenjarige leeftijd is je kind volledig tegen de ziekte beschermd.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender