Polio

Polio

Polio is de afkorting van poliomyelitis. Polio wordt veroorzaakt door het poliovirus en is zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich via de ontlasting of via druppeltjes in de lucht door bijvoorbeeld hoesten, niezen of schreeuwen.

Een infectie met het poliovirus kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het verlammingen geven, maar ook leiden tot blijvende verschijnselen (zoals een vergroeid been) en het kan zelfs overlijden tot gevolg hebben. In Nederland wordt een vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Als er een uitbraak van polio is, spreekt men van een polio-epidemie. De laatste hiervan vond plaats in 1992/1993 en dat was onder ongevaccineerde mensen.

Ziekteverschijnselen polio

90-95% van de mensen die polio hebben, merken niet zoveel van een infectie met het poliovirus. Bij anderen kan het zijn dat ze last krijgen van griepachtige verschijnselen, die dan ook weer spontaan verdwijnen. Maar het kan ook zo zjin dat het erger wordt en iemand meer last krijgt hoofdpijn, spierpijn en zelfs overgeven. Bij een hele kleine groep (1 op de 100-200) veroorzaakt het een infectie aan het ruggenmerg en soms ook de hersenstam. Zo kunnen er verlammingen, meestal aan de benen of armen, en/of hersen(vlies)ontsteking optreden. Ongeveer twee tot tien procent van de patiƫnten overlijdt aan de gevolgen van slik- of ademhalingsspieren die zijn aangetast. De besmetting en eerste verschijnselen duurt meestal tussen de zeven en veertien dagen, maar in ieder geval nooit langer dan 35 dagen.

Post polio syndroom

Mensen die als kind polio gehad hebben en daardoor verlamd zijn geraakt, kunnen na jaren weer last krijgen van klachten. Spierzwakte, spierpijn, vermindering van spierweefsel en moeheid kunnen klachten zijn. Dit noemt men het post-poliosyndroom en komt voor in twintig tot dertig procent van de mensen die verlamd zijn geraakt door een infectie met het virus.

Besmettelijkheid polio

Polio is zeer besmettelijk, maar de besmettelijkheid is het grootste kort voor en na het begin van de ziekteverschijnselen. Vaak zijn de mensen niet ziek, maar zijn ze wel besmet met het virus. Als je kind polio heeft, kan het dat hij last heeft van griepachtige verschijnselen. Bij volwassenen verloopt het meestal onopgemerkt.

Vaccineren

Er bestaat geen behandeling voor polio. Inenting met het DKTP- of DTP-vaccin biedt volledige bescherming tegen de ziekte.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender