Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie die door hoesten wordt overgebracht. De kinderziekte is erg besmettelijk en veroorzaakt enorme hoestbuien, die enkele weken of zelfs maanden kunnen doorgaan. Bovendien kunnen de longen van je kind door het langdurige en geforceerde hoesten blijvende schade oplopen. De besmetting begint doorgaans met een ‘gewone’ verkoudheid die ongeveer twee weken aanhoudt.

Symptomen kinkhoest

  • koorts (tot 39°C)
  • zware hoestbuien (met dik slijm of juist droog)
  • loopneus
  • erge hoestbuien tijdens de nacht
  • benauwdheid en mogelijk braken tijdens het hoesten.

De hoestbuien die door kinkhoest worden veroorzaakt, zijn erg uitputtend, vooral voor kinderen. Bovendien kunnen de longen van je kind bij kinkhoest door het langdurige en geforceerde hoesten blijvende schade oplopen. Ook gaat kinkhoest vaak vergezeld van middenoorontsteking. Bij zuigelingen bestaat de kans dat de ademhaling opeens stokt, er kan longontsteking optreden of je kleine krijgt stuipen door zuurstoftekort, met mogelijk risico op hersenbeschadiging.

Behandeling kinkhoest

Vermoed je kinkhoest bij je kleine, ga dan meteen naar de huisarts. Ga niet dokteren met hoestdrankjes, want dit helpt niet. Als je kleine kinkhoest heeft, dient hij continu in de gaten te worden gehouden in verband met het risico op ademstilstand. Meestal helpt een antibioticumkuur. Verloopt de ziekte ernstig, dan is ziekenhuisopname noodzakelijk.

Inenten tegen kinkhoest

Tijdens de zwangerschap kun je al een kinkhoestvaccinatie (de 22 wekenprik) halen, waardoor je kind vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Na de geboorte beschermt ook de DTKP-vaccinatie je kind tegen kinkhoest. Het kan gebeuren dat je kind ook na inenting toch nog kinkhoest krijgt. De ziekte verloopt dan wél minder ernstig dan zonder inenting.

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender