Hib-ziekten

Hib-ziekten

‘Hib’ is de afkorting voor de Haemophilus influenzae type b-bacterie. Deze bacterie wordt door hoesten en niezen van de ene persoon op de andere overgebracht. Gelukkig is men sinds 1993 op landelijke schaal begonnen met het inenten tegen Hib-ziekten. Wanneer je kind besmet raakt door de Hib-bacterie, kan hij hersenvliesontsteking (ook wel meningitis) krijgen. Dit is een zeer ernstige ziekte.

2% van de kinderen die op deze manier hersenvliesontsteking krijgt, overlijdt uiteindelijk. 10% houdt een ernstige handicap over aan de ziekte. Zo kan je kind doof worden, epilepsie krijgen of een geestelijke achterstand ontwikkelen. Naast hersenvliesontsteking kan de Hib-bacterie nog andere ernstige aandoeningen veroorzaken. Zo kan het strotklepje van je kind bij besmetting ernstig opzwellen, waardoor het gevaar ontstaat dat hij stikt. Ook de gewrichten van je kind kunnen ontstoken raken door de Hib-bacterie.

Hoe kunnen Hib-ziekten worden voorkomen?

Vaccinatie met het Hib-vaccin biedt volledige bescherming tegen Hib-ziekten. Je kind krijgt dit vaccin meestal samen met de DKTP-inenting. Heel soms kan het Hib-vaccin bijwerkingen vertonen. Je kind kan last krijgen van roodheid, pijn op de injectieplaats, koorts, diarree of overgeven, of huilerig worden.

Als je kind is ingeënt tegen Hib-ziekten, betekent dat overigens niet dat je kind ook is beschermd tegen hersenvliesontsteking. Hij kan namelijk nog steeds hersenvliesontsteking krijgen die door een andere bacterie of virus wordt veroorzaakt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender