Hand-, Voet- en Mondziekte

Hand-, Voet- en Mondziekte

Hand-, Voet- en Mondziekte (HVMZ) is een besmettelijke, door een virus veroorzaakte aandoening. Het gaat gepaard met pijnlijke kleine blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en in de mond. Het komt zo nu en dan in kleine epidemieën voor, vooral bij kleine kinderen.

Het gaat meestal om het enterovirus 71 of het coxsackievirus A16. De aandoening is zeer besmettelijk. Besmetting vindt vooral plaats via de lucht (hoesten). HVMZ wordt gekenmerkt door kleine (2-5 mm. grote) blaasjes in de mond die vrij makkelijk stuk gaan en dus kleine oppervlakkige beschadigingen van het slijmvlies veroorzaken.

Symptomen

De afwijkingen lijken in de mond vaak op aften. Deze plekken in de mond zijn vaak pijnlijk en het eten en drinken bemoeilijken wanneer ze in grote aantallen voorkomen.

Kort nadat de plekken in de mond zijn verschenen, ontstaan kleine blaasjes op de handpalmen en voetzolen (in aantal variërend van vijf tot meer dan 100). Eerst verschijnen kleine rode vlekjes die verder uitgroeien tot kleine blaasjes met een rood randje eromheen. De blaasjes zijn vaak pijnlijk. Uiteindelijk verdwijnen alle blaasjes weer na ongeveer één week zonder littekenvorming.

Besmettelijkheid & behandeling

Vooral jonge kinderen (tot 10 jaar) zijn gevoelig voor het ontwikkelen van Hand- Voet- en Mondziekte. De aandoening is zeer besmettelijk en wordt daarom vaak in kleine epidemieën in de zomermaanden. Heeft je kind er erge last van, dan kun je je huisarts om een verdovende zalf vragen. Doorgaans geneest het spontaan; maak je je zorgen, raadpleeg dan ook je huisarts.