Difterie

Difterie

Voordat vaccinatie algemeen gebruikelijk werd was difterie één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen. Gelukkig zijn er in Nederland sinds 1990 geen gevallen meer geregistreerd. De incubatietijd van difterie is één tot vier dagen. De eerste symptomen zijn moeilijk slikken en een zere keel. Daarbij treden ook misselijkheid, braken, lichte koorts, snelle hartslag, een loopneus aan één kant en hoofdpijn vaak op.

Als de infectie zich uitbreidt, zwelt de keel vaak op en dit bemoeilijkt de ademhaling. Er kunnen vliezen ontstaan op de slijmvliezen in de keel. Door deze vliezen wordt het moeilijker om te ademhalen. Je kind zou zelfs kunnen stikken. Ook maakt de difteriebacterie gifstoffen aan, die de hartspier en het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Als de ziekte niet wordt behandeld, kan de afloop dodelijk zijn. Je kunt je kind beschermen tegen deze ziekte door het te laten inenten met het DKTP- of DTP-vaccin.

Symptomen difterie

  • Lichte koorts
  • Slechte adem
  • Een dikke, grijze en etterende aanslag op zijn amandelen en achter in zijn keel
  • Problemen bij het slikken
  • Hoestaanvallen
  • Ademnood

Vaak komen er meerdere gevallen van difterie voor in dezelfde omgeving. Als je denkt dat je kind difterie heeft, moet je meteen contact opnemen met je huisarts. Je huisarts zal door middel van een zogenaamd keeluitstrijkje vaststellen of je kind difterie heeft. Daarna zal je kind naar het ziekenhuis moeten. Hij zal daar worden behandeld met antibiotica en immunoglobuline.

Ook al is je kind genezen van de ziekte, er bestaat altijd een kans dat hij het opnieuw krijgt. Jij kunt je kind tegen deze ziekte beschermen door hem te laten inenten met het DKTP- of DTP-vaccin dat hij normaal gesproken op het consultatiebureau krijgt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender