Diarree bij je kind

Diarree bij je kind

Wanneer je kind diarree heeft, poept hij grote hoeveelheden dunne en waterige ontlasting, soms vermengd met bloed en slijm. Diarree ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. Een onschuldige ontsteking of buikgriep zijn de belangrijkste oorzaken.

Omdat je kind zeer gevoelig is voor vochtverlies, kan diarree snel tot uitdroging leiden, vooral wanneer het gepaard gaat met overgeven en koorts.

Kenmerken van uitdroging

  • Diepliggende oogjes
  • Een droge mond
  • Lusteloosheid
  • Niet meer willen drinken

Behandelen van diarree

Om het vochtverlies te compenseren kun je eventueel orale rehydratievloeistof (ORS) gebruiken. Dit is een mengsel van zout en suiker dat je kunt oplossen in water. Deze vloeistoffen (bijvoorbeeld Orisel en Dioralyte) hebben geen invloed op de oorzaak van diarree, maar voorkomen wel uitdroging. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je je exact houdt aan het doseringsschema op de bijsluiter. Raadpleeg daarvoor je huisarts of vraag je apotheek om advies.

Naast het gebruik van ORS kun je je kind ook gewoon veel laten drinken. Sinaasappelthee is hiervoor het meest geschikt. Verder is het aan te raden om goed rekening te houden met hygiëne: desinfecteer de wc nadat je kind erop heeft gezeten. Zo voorkom je dat andere gezinsleden ook diarree krijgen.

Het is verstandig om je huisarts te raadplegen als je kind langer dan twaalf uur diarree heeft. Vertel je arts hoe de diarree eruit ziet: wat voor kleur heeft het, zitten er nog etensrestjes in en is het vermengd met slijm of bloed? Met deze informatie kan je huisarts beter inschatten wat de oorzaak van de diarree kan zijn geweest.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender