De bof

De bof

Kinderziekte de bof wordt veroorzaakt door een virus. Dit wordt verspreid door hoesten en niezen en veroorzaakt een ontsteking van de (oor)speekselklieren. 14 tot 24 dagen na de besmetting doen zich de eerste symptomen voor. Kinderen krijgen de bof meestal na hun 2e levensjaar.

De bof is een plotseling opkomende, kortdurende en zeer besmettelijke infectie van de oorspeekselklieren. Deze infectie wordt veroorzaakt door het virus Myxovirus parotiditis, ook wel gewoon het bofvirus genoemd. Meestal komt de bof voor bij schoolgaande kinderen, tussen de 5 en 9 jaar, maar ook volwassenen kunnen de bof krijgen. Wanneer je kind met het BMR-vaccin is ingeƫnt, is het echter voor 95% beschermd tegen bof.

Besmet raken met de bof

Je kunt besmet raken door direct contact met speeksel of slijm uit de neus en de keel van iemand die de bof heeft. Of als iemand hoest of niest en je komt met de besmette druppeltjes in aanraking. De infectie kan ook worden overgedragen via de handen, kleding, speelgoed, handdoeken, bestek, bekers en andere gebruiksvoorwerpen waarin het virus zit. De infectie is besmettelijk van zes dagen voor tot negen dagen na het optreden van de verschijnselen.

De bof begint meestal met lichte koorts, verlies van eetlust en hoofd-, keel-, en spierpijn. Door ontsteking van de oorspeekselklier, die voor het oor ligt, kunnen de wangen opzwellen. De mond opendoen, kauwen en slikken kunnen dus pijnlijk zijn. De zwelling verdwijnt na een paar dagen langzaam. Ook de speekselklieren onder de tong en bij de kaak kunnen ontstoken raken. Meestal verdwijnen de klachten na Ć©Ć©n tot twee weken. Als je de bof eenmaal hebt gehad, krijg je deze niet meer.

Echter, er bestaat een risico voor je kind om, als gevolg van de bof, suikerziekte of hersen(vlies)ontsteking te krijgen. Bof kan er ook voor zorgen dat je kind doof wordt en in sommige gevallen tast de ziekte tevens de alvleesklier aan. Bij jongetjes kunnen bovendien de teelballen aangetast worden. Bij meisje kunnen de eierstokken op soortgelijke wijze aangetast worden. Helaas bestaat er voor bof geen behandeling, alleen verlichting van de klachten is mogelijk.

Hoe weet je wanneer je kind de bof heeft?

  • Hij heeft ā€˜hamsterwangenā€™
  • Als je kind kauwt of wanneer hij zijn hoofd beweegt, heeft hij pijn
  • Hij heeft koorts en buikpijn
  • Een jongen heeft pijn in zijn balletjes, een meisje in haar onderbuik

Behandeling van de bof

Als je vermoedt dat je kind de bof heeft, is het verstandig om je huisarts in te schakelen. Hij kan zetpillen voorschrijven om de pijn wat te verlichten. Ook zal hij bedrust aanbevelen. Je kunt zelf een aantal kompressen op de aangetaste gezichtshelft leggen, zodat de pijn wordt verlicht. Probeer zelf uit of je kind een warm of een koud kompres het fijnst vindt. Zorg er verder voor dat je kind licht en vetarm voedsel krijgt, zoals thee en vetarme bouillon. Laat hem eventueel met een rietje drinken.