Wormpjes

Wormpjes

In de ontlasting van je kind kunnen wormpjes voorkomen. Wormpjes worden ook wel aardsmaden genoemd. Ze zijn wit en meten 3 tot 13 mm. Wormpjes zijn onschadelijk, maar kunnen wel jeuk veroorzaken.

De wormpjes leven in de dikke darm. De vrouwtjesworm legt rondom de anus eitjes. Dit worden kleine witte dunne wormpjes. Als ze net uit het lichaam komen en je ziet er 1 op de huid rond de anus, dan bewegen ze nog. Dat gekronkel veroorzaakt de jeuk. Bij meisjes kunnen de wormpjes ook naar voren kruipen en daar jeuk bij de vagina geven. Hierdoor kan er irritatie ontstaan. Bijna ieder kind krijgt wel een keer wormpjes.

Je kind kan gaan krabben, waardoor de eitjes aan de vingers en onder zijn nagels komen. Als hij vervolgens eten of speelgoed aanraakt, kan hij zo andere mensen besmetten. De wormpjes zijn onschadelijk. Vaak verdwijnen ze spontaan na 4 tot 6 weken.

Om verspreiding van wormpjes te voorkomen, let je goed op de hygiene. Was vaak je handen en knip nagels kort. Verschoon beddengoed regelmatig en was het op 60 graden. Houd vloeren en speelgoed ook schoon.

Bij kinderen ouder dan 2 jaar kun je de infectie behandelen met mebendazol. Dit middel doodt de levende wormen en niet de eitjes. Daarom geef je je kind na 2 weken nóg een tabletje om de dan uitgekomen wormpjes te doden. Broertjes en zusjes kun je meteen meebehandelen. Let op: dit middel is niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar en ook niet als je in verwachting bent.

Als je kind buikpijn heeft en afvalt, komt dit niet door de wormpjes. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Beeld: iStock.com/SbytovaMN

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender