Waterwratjes

Waterwratjes

Waterwratjes zijn kleine, lichtglanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus. Besmetting vindt meestal plaats via het zwembad of via speelgoed door open (gekrabde) waterwratjes.

Waterwratjes komen met name voor onder de oksel, in de elleboogplooi en/of knieholte. Na een aantal maanden tot jaren verdwijnen de waterwratjes weer vanzelf, meestal zonder littekens. Een teken dat de waterwratjes gaan verdwijnen, is dat ze rood worden. Waterwratjes komen heel veel voor en zijn onschuldig, dus je hoeft er niets aan te doen. Kinderen met eczeem hebben vaak erger en langer last van de waterwratjes. Goed smeren kan dan wel helpen.

Wat te doen bij waterwratjes?

Bij jeuk en/of eczeem kun je de huid insmeren met een vette basiszalf, bijvoorbeeld vaseline-lanettezalf of cetomacrogolzalf (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept). Krabt je kind veel aan de wratjes (wat voor verdere besmetting zorgt), zorg dan dat de wratjes zijn afgedekt met kleding of een pleister. Je kunt een ouder kind ook leren dat hij niet moet krabben, maar bij jeuk om zalf kan vragen en (helpen met) smeren.

Behandeling waterwratjes

Vroeger werden waterwratjes vaak door de huisarts ā€˜uitgelepeldā€ of ā€˜aangestiptā€™, maar dat gaf vaak littekens. Tegenwoordig weten we dat niets doen tegen waterwratjes vaak het beste en mooiste resultaat geeft, vandaar dat dit nu niet meer wordt gedaan. Als Ć©Ć©n of meerdere waterwratjes door krabben erg ontstoken raken (de huid rondom het wratje is dan ook rood en dik), dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Soms is het dan nodig tijdelijk een antibioticazalf te gebruiken tegen de bacteriĆ«n die via het krabben de huid ontsteken.

Beeld: iStock.com