Waterwratjes bij je kind

Waterwratjes bij je kind

Waterwratjes is een veel voorkomende huidinfectie waarbij vlekjes op de huid van je kind verschijnen. Het komt vaak voor bij jonge kinderen, vooral tussen de één en vier jaar oud. Het is meestal onschuldig en gaat waarschijnlijk vanzelf over binnen ongeveer 18 maanden. Je kind heeft waarschijnlijk geen andere symptomen. Waterwratjes zijn kleine, glanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus.

Oorzaak waterwratjes

De uitslag wordt veroorzaakt door het molluscumvirus, dat de huid binnendringt via kleine openingen. Meestal verschijnen de bultjes 2-6 weken na de infectie. Waterwratjes kan gemakkelijk worden overgedragen door contact met geïnfecteerde huid. Kinderen kunnen het virus ook oplopen door voorwerpen aan te raken waar het virus op zit, zoals speelgoed, kleding, handdoeken en beddengoed. Ze worden meestal verspreid via zwembaden of speelgoed waarop open (gekrabde) waterwratjes aanwezig zijn.

Deze waterwratjes komen voornamelijk voor onder de oksels, in de elleboogplooien en knieholtes. Na enkele maanden tot jaren verdwijnen ze doorgaans vanzelf, meestal zonder littekens. Een indicatie dat de waterwratjes op het punt staan te verdwijnen, is wanneer ze rood worden. Waterwratjes zijn vrij gebruikelijk en over het algemeen onschadelijk, wat betekent dat er doorgaans geen actie hoeft te worden ondernomen. Het kan echter langer duren en ernstiger zijn bij kinderen met eczeem. In dat geval kan smeren helpen.

Symptomen waterwratjes

Het belangrijkste - en meestal enige - symptoom van waterwratjes zijn kleine, koepelvormige vlekjes. Ze zijn meestal vleeskleurig, wit, roze of bruin, afhankelijk van de huidskleur. Het uiterlijk van waterwratjes wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:

  • Ze beginnen als kleine vlekjes ter grootte van een speldenknop.
  • In de loop van enkele weken groeien ze en kunnen ze zo groot worden als een erwt of een potloodgummetje.
  • Deze bultjes zijn zacht en glad van structuur en kunnen soms een lichte deuk in het midden hebben.
  • Ze veroorzaken doorgaans geen pijn, maar kunnen jeuk, roodheid, zwelling of ongemak veroorzaken.
  • Als kinderen eraan krabben of peuteren, kunnen ze geïnfecteerd raken met bacteriën.
  • Waterwratjes kunnen solitair voorkomen, in groepen of in rijen. Meestal hebben mensen ergens tussen de 1 en 20 van deze bultjes.
  • Ze kunnen zich op bijna elk deel van de huid bevinden, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Bij kinderen zijn ze meestal te vinden op de romp, armen en het gezicht.

Soms kunnen er wel 30 vlekjes tegelijkertijd verschijnen. Elk vlekje is relatief klein, meestal met een diameter van ongeveer 2 mm tot 5 mm. Een manier om te herkennen of het om waterwratjes gaat, is te controleren of er een duidelijk putje in het midden van elk vlekje zichtbaar is.

De plekjes zijn niet pijnlijk voor je kind en het is onwaarschijnlijk dat het andere symptomen heeft. In sommige gevallen kunnen de vlekjes echter onaangenaam jeuken of kan de huid eromheen droog en gebarsten zijn.

Wat te doen bij waterwratjes?

Bij jeuk en/of eczeem kun je de huid insmeren met een speciale vette basiszalf, zoals vaseline-lanettezalf of cetomacrogolzalf (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept). Als je kind veel krabt aan de wratjes (wat verdere besmetting kan veroorzaken), zorg er dan voor dat ze bedekt zijn met kleding of een pleister. Je kunt een ouder kind leren niet te krabben, maar om in plaats daarvan om zalf te vragen en te helpen met aanbrengen.

Behandeling van waterwratjes

In het verleden werden waterwratjes vaak door huisartsen verwijderd, maar dit kon littekens veroorzaken. Tegenwoordig weten we dat niets doen tegen waterwratjes vaak het beste resultaat oplevert, en daarom worden ze nu meestal niet meer behandeld. Als een of meer waterwratjes echter ernstig ontstoken raken door krabben (waardoor de huid rondom het wratje rood en gezwollen wordt), is het raadzaam om een arts te raadplegen. In sommige gevallen kan tijdelijk gebruik van een antibioticazalf nodig zijn om de bacteriën die de ontsteking veroorzaken te bestrijden.

Hoe besmettelijk zijn waterwratjes?

Waterwratjes zijn erg besmettelijk. Het is daarom extra belangrijk om extra op de hygiëne te letten. Kinderen die last hebben van waterwratjes kunnen nog steeds naar de crèche, school en deelnemen aan sportactiviteiten. Om te voorkomen dat de waterwratjes zich verspreiden naar andere delen van hun lichaam en naar andere mensen, is het belangrijk dat ze de volgende maatregelen nemen:

  • Hun handen regelmatig en grondig wassen met water en zeep.
  • De bultjes bedekken met kleding of een verband.
  • Voordat ze gaan zwemmen of deelnemen aan activiteiten met nauw contact (zoals worstelen) of gedeelde uitrusting (zoals gymnastiek), de bultjes bedekken met waterdichte verbanden.
  • Geen handdoeken of zwembadspeelgoed delen met anderen.
  • Niet scheren over gebieden met bultjes.
  • De bultjes niet aanraken, krabben of wrijven.
Beeld: iStock.com/LucaLorenzelli

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender