Verkoudheid

Verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast. Kinderen zijn erg vatbaar voor dit virus. Het duurt meestal kort (zo’n zeven tot tien dagen) en gaat vanzelf weer over. Je kind is gedurende een paar dagen besmettelijk voor anderen. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat andere kinderen ook verkouden worden. Als ze in het verleden vaker een verkoudheid hebben opgelopen, hebben ze afweerstoffen opgebouwd, waardoor ze gewoon gezond kunnen blijven.

Symptomen verkoudheid

Als je kind één of meer van de volgende klachten heeft, is hij hoogstwaarschijnlijk verkouden:

  • een verstopte neus
  • nies- en/of hoestbuien
  • een waterige afscheiding uit zijn neus
  • een ziek gevoel (eventueel met koorts en hoofdpijn)
  • gezwollen slijmvliezen

Behandelen van verkoudheid

Een specifieke behandeling tegen verkoudheid bestaat niet. Je kind moet het kwaaltje gewoon uitzieken. Wel zijn er middelen die de klachten wat kunnen verminderen. Als je kind een loopneus of een verstopte neus heeft, kun je neusspray gebruiken. Gebruik deze neusspray niet langer dan vijf dagen achter elkaar. Een alternatief zijn neussprays op basis van zeezoutoplossing. Deze producten kun je onbeperkt gebruiken. Ook een balsem kan helpen. Doe een theelepel zalf in een kom heet water en laat je kind de damp zo diep mogelijk inademen. Of wrijf enkele keren per dag, vooral ook voor het slapen gaan, borst en rug met zalf in en dek je kind warm toe.

Zorg er ook voor dat je geen mentholbevattende producten gebruikt. Kinderen zijn namelijk uitermate gevoelig voor menthol; ze kunnen er benauwdheidsklachten van krijgen. Vraag bij je apotheek om een geschikt middel voor kinderen.

Het is belangrijk dat je kind bij verkoudheid genoeg slaapt. Ook zijn rokerige ruimtes nu nog slechter voor hem. Als hij geen koorts heeft, kan het ook helpen om hem af en toe in de frisse lucht te brengen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis op peil blijft door bakjes met water aan de verwarmingen te hangen. Verder is het beter om de temperatuur in zijn slaapkamer niet boven de 15°C te laten komen. Zorg er ook voor dat je kind voldoende drinkt: 6 tot 8 glazen water/sap per dag.

Wanneer je kind zijn neus nog niet kan snuiten, biedt een neusreinigingspompje (een plastic dop op een rubber bal) misschien uitkomst. Hiermee kan het in de neus aanwezige slijm worden verwijderd. Doordat het plastic dopje vrij groot is, kan het pompje alleen vooraan in de neus komen. Je kunt het pompje kopen bij je apotheek.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Je waarschuwt altijd je huisarts als je kind door een verstopte neus niet goed kan ademhalen of problemen heeft met drinken. Ook als je kind hoge koorts heeft tijdens zijn verkoudheid, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. De lichaamstemperatuur van je kind ligt normaal gesproken ergens tussen de 36°C en de 37,5°C. Als de temperatuur boven de 39°C stijgt, of als je kind al twee dagen een hogere temperatuur heeft dan normaal, roep je je huisarts erbij.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender