
Pseudokroep: dít zijn de kenmerken en dit kun je doen
Pseudokroep is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. De kenmerken van pseudokroep zijn benauwdheid, hoorbare ademhaling en een blafhoest (het geluid van een zeehond).
Pseudokroep is dus een keelontsteking ontstaan door een virus. Daardoor wordt het slijmvlies in de keel dikker en krijg je kind het benauwd en moeten ze hoesten. Het is op zichzelf een onschuldige aandoening; een aanval duurt één tot twee uur en verdwijnt dan weer. Die aanval wordt door huisartsen en dokteren een aanval van pseudokroep genoemd. Je kleine kan meerdere aanvallen achter elkaar hebben. Doorgaans komt een aanval ’s nachts - na een paar uur slaap - opzetten, te beginnen met een typische hoest, net als het geluid van een zeehond. Gek genoeg kom het vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Hoe ziet een aanval van pseudokroep eruit?
Een aanval van pseudokroep verloopt eigenlijk altijd volgens hetzelfde ritme. Het kind is niet ziek of slechts een beetje verkouden. Tijdens het slapen wordt de kleine huilend wakker en heeft ‘ie het benauwd. Bij het inademen, hoor je dan vaak een piepend geluid. Het kind hoest hard en heeft die typische hoest waar we het over hadden; een zeehond geluid. Daarnaast kan het zijn dat je kind hees is. Bij een aanval van pseudokroep hoort geen koorts, de temperatuur is maximaal 38 graden.
Wat moet je doen als je kind een aanval van pseudokroep krijgt?
Neem je kind op schoot en stel hem gerust; als jij in paniek raakt door de hoest en de benauwdheid, wordt je kind ook steeds onrustiger. Afleiding helpt vaak: een boekje, knuffel of een speeltje. Je kunt ook met je kleine in de badkamer gaan zitten en de douche aanzetten. Door de warme damp wordt je kind rustiger en het ontspant de keel. Je kunt ook samen in bad gaan. Stomen in de badkamer is een goede optie, maar doe het niet bij een kraan met kokend water en gebruik geen menthol, dit kan de klachten verergeren. Iets te drinken geven verzacht de keel, bijvoorbeeld warme thee met honing (bij kinderen ouder dan 1 jaar) of met suiker. Er zijn geen medicijnen tegen de infectie, maar als je kind erg benauwd is, kan de huisarts wel een spray voorschrijven waardoor dit minder wordt.
Wanneer moet u de huisarts bellen bij pseudokroep?
In principe gaat een aanval van pseudokroep vanzelf weer over en valt je kleine daarna weer in slaap. Omschrijft een van de volgende situaties je kleine? Bel dan direct de huisarts of huisartsenpost.
- De kleine is erg benauwd en dit wordt niet minder na de adviezen (stomen in de badkamer, drinken geven of afleiden)
- Je kind wordt heel suf en reageert niet goed
- Hij is erg onrustig en niet te kalmeren
Bel in bovenstaande gevallen altijd de huisarts, die kan adviseren wat het beste is in de situatie.