Osteopathie bij kinderen

Osteopathie bij kinderen

Als je kind vaak buikpijn heeft, in zijn bed plast of heel druk is, kan dit je behoorlijk radeloos maken. Vooral als je niet weet wat de oorzaak is. Misschien kan een osteopaat - een manueel therapeut - jullie helpen. Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Dan kan je kind hulp van een osteopaat gebruiken om zich weer lekker in zijn vel te voelen.

Hier pijn, daar klachten

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam dan waar de klacht optreedt.

Natuurlijke beweeglijkheid herstellen

Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hij werkt met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij laat op een zachte manier het lichaam van je kind ontspannen en geeft het zijn natuurlijke beweeglijkheid terug.

De behandeling

De eerste keer dat je met je kind bij een osteopaat komt, stelt deze vragen over de klacht, eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij je kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

De osteopaat zal er alles aan doen je kind op zijn gemak te stellen. Na het onderzoek bespreekt hij zijn bevindingen en stelt een behandelplan op. In de regel zijn een paar afspraken nodig. De behandeling zelf voelt meestal prettig aan. Daarna duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Waarvoor kun je met je kind bij een osteopaat terecht?

  • Problemen met de motorische ontwikkeling
  • Astma
  • Eczeem en allergieĆ«n
  • Keel-, neus- en oorproblemen
  • Gedrags- en leerproblemen als hyperactiviteit, dyslexie, dyspraxie
  • Bedplassen
  • Scoliosis (scheve rug)
  • Buikpijn
  • Kaakproblemen

Meer informatie

Staat de klacht van je kind er niet bij, vraag dan een erkend osteopaat en of hij iets voor je kan betekenen. Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door. Voor meer informatie over osteopathie kun je terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Je vindt hier ook een osteopaat bij jou in de buurt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender