
Oorpijn
Bij oorpijn wordt onderscheid gemaakt tussen een ontsteking van het uitwendige oor en het middenoor.
Uitwendige oorontsteking
Een ontsteking van het uitwendige oor, dit is het gedeelte vóór het trommelvlies, ontstaat meestal door de aanwezigheid van vocht, waarin zich bacteriën of schimmels hebben ontwikkeld. Ook kan er eczeem aanwezig zijn of kunnen door peuteren of te veel reinigen irritaties optreden, die jeuk en pijn tot gevolg hebben.
Middenoorontsteking
Oorpijn kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor, dit is het gedeelte van het oor dat zich achter het trommelvlies bevindt. Kinderen tot 6 jaar zijn extra gevoelig voor een middenoorontsteking. Dit komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad. Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde ‘buis van Eustachius’.
Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is. De term loopoor wordt meestal gebruikt om aan te geven dat een middenoorontsteking is doorgebroken, alhoewel het soms ook een gehoorgangontsteking kan betekenen.
Andere oorzaak oorpijn
Een andere oorzaak van oorpijn is de aanwezigheid van een puistje in de uitwendige gehoorgang. Vooral bij spanning op het kleine klepje, dat zich aan de voorkant van de gehooropening bevindt of bij het trekken aan het oorlelletje, kan dit bijzonder pijnlijk zijn. Ook pijn aan de kaak, het kaakgewricht of aan de achterste kiezen kan als oorpijn worden gevoeld. Tenslotte kunnen ook ontstoken amandelen oorpijn veroorzaken.
Symptomen oorpijn
- Tijdelijk gehoorverlies
- Oorsuizen
- Jeuk
- Pijn in het oor (zoals de benaming ‘oorpijn’ eigenlijk al zegt)
- Soms komt het voor dat je kind last krijgt van een aantal bijverschijnselen, zoals overgeven, hoge koorts en diarree.
Behandeling oorontsteking
Als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking. Wanneer je kind een loopoor heeft dat al twee weken aanhoudt, is het ook aan te raden om je huisarts te raadplegen. Waarschijnlijk zal hij oor- of neusdruppels voorschrijven of kiezen voor een behandeling met een antibioticum.
Ga nooit met een wattenstaafje of een ander voorwerp in het oor van je kind. Hiermee kun je namelijk zijn trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Doe ook geen watjes in zijn oren, want de pluisjes die achterblijven, kunnen het oor vervuilen en een infectie tot gevolg hebben. Propjes oorsmeer kunnen zachter worden gemaakt door enkele dagen ruim te druppelen met sla- of amandelolie. Doe dit niet als je niet weet of het trommelvlies nog intact is. Om gehoorbeschadiging te voorkomen mag de olie namelijk niet in het middenoor doordringen.
Ook het druppelen (bij oorpijn) met lidocaine-oordruppels is om dezelfde reden onverstandig. Bij problemen zal de huisarts het propje verwijderen (oor uitspuiten). Pas vooral op met (subtropische) zwembaden. Kinderen lopen daar vaak een oorontsteking op, omdat bacteriƫn in het warme water goed gedijen. Rubber dopjes helpen wel tegen de druk van het water in het oor tijdens het zwemmen, maar niet tegen infecties.
Was uitsluitend de oorschelp van je kind. Gebruik alleen water en geen zeep. Door zeepresten kunnen propjes oorsmeer ontstaan. Ga nooit met een wattenstaafje in het oor van je kind. Hiermee kun je zijn trommelvlies beschadigen. Is je kind ouder dan 2 jaar, dan kun je paracetamol en neusspray gebruiken. Is de oorpijn daarna niet over, dan moet de huisarts worden geraadpleegd.
Het lijkt misschien vreemd om een neusspray te gebruiken, maar daar is een goede reden voor. Het middenoor staat in verbinding met de buitenwereld via de ābuis van Eustachiusā die in de neus uitkomt. Als die buis dicht zit kan vocht of etter (snot), wat bij een infectie in het middenoor wordt geproduceerd, niet afvloeien. Dit veroorzaakt pijn en gehoorverlies. Een neusspray doet het slijmvlies van de neus en buis van Eustachius slinken, waardoor het vocht weer kan afvloeien en de druk afneemt. Je kunt ook kiezen voor een homeopathisch middel. Bij steeds terugkerende oorontstekingen en doofheid kun je vragen om een verwijzing naar de KNO-arts bij je huisarts.