Nauw voorhuidje

Nauw voorhuidje

De voorhuid bedekt de eikel van de penis. Bij een vernauwde voorhuid, ook wel phimosis genoemd, kan de voorhuid van de penis niet (of gedeeltelijk) worden teruggeschoven over de eikel. Bijna alle pasgeboren jongetjes hebben een niet terug te schuiven voorhuid. Dit is dus een volkomen normale situatie voor pasgeborenen. De binnenkant van de voorhuid is dan nog verkleefd met de eikel. Meestal wordt de voorhuid vanzelf wijder en losser in de loop der jaren. Op de leeftijd van 3 jaar is nog slechts bij 10% van de jongetjes de voorhuid te nauw, waardoor deze nog steeds niet terug te schuiven is en de eikel dus niet ontbloot kan worden.

Voorkom infecties

Belangrijk om infecties aan de voorhuid te voorkomen, is om de voorhuid goed schoon te houden. Dit kun je doen wanneer je zoontje in bad of onder de douche gaat. Je schuift dan heel rustig en voorzichtig de voorhuid terug totdat je een lichte weerstand voelt. Vervolgens was je voorzichtig de eikel en de voorhuid. Forceer nooit het terugschuiven van de voorhuid, dus nooit met kracht terugschuiven! Dit kan irritaties aan de voorhuid veroorzaken, waardoor die juist nauwer wordt. Zodra je zoontje wat ouder is, is het handig hem zelf te leren zijn voorhuid schoon te maken. Vaak kunnen ze heel goed zelf aangeven tot waar de voorhuid kan worden teruggeschoven.

In sommige gevallen blijft de nauwe voorhuid bestaan of ontstaat een nauwe voorhuid door verklevingen als gevolg van infecties van de voorhuid. Als je zoontje geregeld een rode geïrriteerde voorhuid heeft en de voorhuid is vernauwd, dan is het belangrijk daarmee naar je huisarts of consultatiebureauarts te gaan. Ook kan de voorhuid zo nauw zijn, dat de plasbuis (gedeeltelijk) wordt afgesloten. Het plassen wordt daardoor bemoeilijkt en de voorhuid bolt bij het plassen op als een ballonnetje. Er kan dan niet goed uitgeplast worden, waardoor er urine in de blaas achterblijft en er een blaasontsteking kan ontstaan. In dit geval is het belangrijk direct naar de huisarts te gaan en niet af te wachten.

Zolang je zoontje goed kan uitplassen en geen (geregelde) irritaties van de voorhuid heeft, kun je rustig afwachten omdat de voorhuid uiteindelijk in de loop der jaren bijna altijd spontaan losser en wijder wordt. Is dit niet het geval, dan kan de huisarts een zalf voorschrijven om de voorhuid wat losser te maken of je doorverwijzen naar de specialist voor (gedeeltelijke) besnijdenis. De voorhuid wordt dan (deels) weggehaald onder narcose in dagbehandeling.

Beeld: iStock.com/baona

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender