Luieruitslag

Luieruitslag

Luieruitslag is één van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby’s en peuters. Je kind kan hier flink last van hebben, maar gelukkig is luieruitslag meestal onschuldig en goed te behandelen. Wat is luierslag precies, waardoor ontstaat het en hoe kun je het behandelen?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag bij je peuter is te herkennen aan rode billen. Als de huid in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is dan plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn soms ook kleine blaasjes te zien. De huid van je peuter kan zelfs stuk gaan en vochtige, open plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten kunnen verergeren. Je kunt merken dat je peuter prikkelbaar is door de jeuk en de pijn.

Luieruitslag behandelen

Met een speciale zalf tegen luieruitslag of rode billetjes kun je de huid van je peuter beschermen tegen irritaties van urine en ontlasting. Door zalf te gebruiken bescherm je de huid met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Smeer niet een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. Voor het schoonmaken van de billetjes is lauw water zonder zeep het beste. Meestal wordt de luieruitslag ook minder als je je peuter na het schoonmaken even laat rondlopen in zijn blote billen.

Oorzaken van luieruitslag

De oorzaak van luieruitslag heeft alles met de luier te maken. In de luier is het vaak vochtig en broeierig. Daarnaast maken urine en ontlasting de huid van je baby weker. Als de luier hier vervolgens langs schuurt, ontstaat er irritatie en beschadiging van de huid. Vooral als je dreumes of peuter actief is en veel beweegt, kan de luier langs de huid gaan schuren. Wanneer je peuter te lang een poepluier heeft omgehad of last heeft van diarree is de kans op luieruitslag groter. Ook een behandeling met bepaalde geneesmiddelen kan luieruitslag tot gevolg hebben. Andere oorzaken van luieruitslag kunnen zijn:

Luieruitslag voorkomen

Je kunt luierslag voorkomen door te zorgen dat je peuter schone en droge billen heeft. Verschoon je peuter regelmatig of laat hem eens een tijdje zonder luier rondlopen. Zo kun je ook alvast wat oefenen met zindelijkheidstraining. Was de billen van je dreumes een paar keer per dag met lauw water en smeer ze daarna in met zalf. Als de roodheid na een paar dagen niet verdwenen is, kun je beter even contact opnemen met je huisarts.

Beeld: iStock.com/Kuzmik_A

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender