
Loopoor bij buisjes
Kinderen die vaak oorontstekingen hebben, kunnen buisjes krijgen die voor een betere afvoer van vocht zorgen. Helaas kan er dan nog steeds een ontsteking met zelfs een loopoor ontstaan. Voor kinderen en ouders is deze tijd maar moeilijk door te komen. Want een oorontsteking doet ontzettend veel pijn. Wanneer zijn buisjes de juiste oplossing en wat als je kind evengoed nog een loopoor krijgt?
Wanneer buisjes?
Oorontstekingen komen geregeld voor bij jonge kinderen, met een piek tussen de 6 maanden en 2 jaar. Meestal gaat er eerst een virale luchtweginfectie (verkoudheid) aan vooraf. Er ontstaat zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en de trilhaarfunctie van de buis van Eustachius raakt aangetast. Hierdoor kan het ontstane ontstekingsvocht minder goed worden afgevoerd. Het gevolg daarvan is dat bacteriën uit de neus- en keelholte een ontsteking kunnen veroorzaken in de middenoorruimte.
Als je kind regelmatig of langdurig last heeft van oorontstekingen, kan hij in aanmerking komen voor trommelvliesbuisjes. Deze buisjes zijn een paar millimeter breed en worden in het trommelvlies van je kind geplaatst. De buisjes zorgen ervoor dat het vocht uit het middenoor beter wordt afgevoerd, wat de kans op oorontstekingen verkleint. Buisjes worden aangeraden als:
- Je kind na 3 of 4 maanden nog steeds vocht in het oor heeft na een oorontsteking
- Je kind vocht in de oren heeft en er gehoorverlies optreedt
- De structuur van het trommelvlies veranderd is als gevolg van oorontstekingen
- Je kind herhaaldelijk oorontstekingen heeft die niet binnen een paar maanden overgaan, ook niet met antibiotica.
Loopoor
Als de druk op het trommelvlies te groot wordt, kan het trommelvlies knappen. Hierbij ontstaat er een gaatje in het trommelvlies waar vocht uit loopt. Dit is een loopoor en veroorzaakt een heftige, stekende pijn. Een loopoor na het plaatsen van buisjes is vrij gebruikelijk, maar ook ruim na de behandeling krijgt 20% tot 50% van de kinderen met buisjes geregeld een loopoor. Als je kind een loopoor heeft, hoort hij tijdelijk minder goed. Bij een loopoor mag je kind gewoon douchen, maar zwemmen liever niet. Je kind kan duizelig worden als het hoofd onder water komt. Een loopoor geneest meestal vanzelf; na een week is het oor weer droog.
Behandeling loopoor bij buisjes
Als je kind buisjes heeft en een loopoor krijgt, worden meestal meteen oordruppels voorgeschreven. Voorheen kregen ouders het advies om pas in actie te komen als het loopoor meer dan een week duurt, maar inmiddels weet men dat oordruppels met antibiotica veel effectiever zijn. Veel huisartsen passen in eerste instantie een afwachtend beleid toe om pas daarna een antibioticumdrankje of oordruppels voor te schrijven, terwijl KNO-artsen in de regel direct oordruppels voorschrijven. Let hier dus goed op als je een kind met buisjes hebt en een loopoor krijgt.