Loopoor bij je kind
Bij kinderen komt een loopoor vaak voor in combinatie met een oorontsteking. Een loopoor kan dun en waterig zijn, maar ook met bloed of vol pus. Daarnaast kan je kind duizelig en koortsig zijn. Er zijn verschillende oorzaken dat er vocht uit het oor loopt. Wanneer je kind vaker een oorontsteking heeft gehad, kunnen buisjes worden geplaatst die voor een betere afvoer van vocht zorgen.
Wat is een loopoor?
Meestal scheidt je oor het oorsmeer af. Dit is een olie die het lichaam van nature produceert. Het oorsmeer zorgt ervoor dat stof, bacteriĆ«n en andere vreemde voorwerpen niet in het oor van je kind terechtkomen. Als de druk op het trommelvlies te groot wordt, kan het trommelvlies knappen. Hierbij ontstaat er een gaatje in het trommelvlies waar vocht uit loopt. Ook het plaatsen van buisjes kunnen ervoor zorgen dat er bloed of andere vloeistoffen uit het oor van je kind lopen. Dit soort afscheiding is een teken dat het oor gewond of geĆÆnfecteerd is.
Wat zijn de symptomen van een loopoor?
Het belangrijkste symptoom van een loopoor is het vocht dat uit het oor van je kind loopt. Dit vocht kan geurloos of vies ruiken. Het kan dun of dik van consistentie zijn en helder, geelachtig of groen van kleur.
Andere veel voorkomende symptomen van loopoor zijn:
- Pijn in het oor.
- Jeuk.
- Rinkelen in het oor (tinnitus).
Sommige kinderen ontwikkelen meer ernstige symptomen, waaronder:
- Koorts.
- Roodheid (erytheem) van de huid rond oor.
- Gehoorverlies.
- Stoornissen van de hersenzenuwen, zoals moeite met slikken, spreken of zien.
- Duizeligheid.
Deze kinderen kunnen ook een recent hoofdtrauma hebben gehad. Denk aan vallen op het hoofd, een klap op het hoofd of een hersenschudding.
Wat te doen bij een loopoor bij je kind?
De behandeling van een loopoor hangt af van de oorzaak van het probleem. Vaak is het advies van de huisarts om het oor zo droog mogelijk te houden en zwemmen te vermijden. Je kind kan duizelig worden als het hoofd onder water komt. Als je kind een loopoor heeft, hoort hij tijdelijk minder goed. Bij een loopoor mag je kind gewoon douchen. Een loopoor geneest meestal vanzelf; na een week is het oor weer droog.
Een middenoorontsteking verdwijnt meestal binnen een paar dagen zonder behandeling. Je kunt pijnstillers gebruiken zoals paracetamol of ibuprofen. Soms zal een loopoor moeten worden behandeld met antibiotische oordruppels. Verwondingen aan het trommelvlies genezen meestal zonder behandeling. Soms moet je kind antibiotica nemen als je huisarts denkt dat er een risico op infectie is door het letsel.
Hoe maak je een loopoor schoon?
Als je kind een loopoor heeft, kun je het volgende doen om het schoon te maken:
- Was je handen.
- Verwijder al het vocht van het gezicht schoon met warm zeepwater.
- Verwijder het vocht uit de oorschelp met een washandje of wattenbolletje met lauw water.
- Behandel met antibiotische oordruppels die zijn voorgeschreven door de KNO-arts of huisarts.
- Was je handen na het schoonmaken goed.
Is een loopoor besmettelijk?
Een loopoor zelf is niet besmettelijk en oorontsteking in het algemeen ook niet. Maar als je kind verkouden is als gevolg van een oorontsteking, kan deze door hoesten of niezen op andere kinderen overgaan. Verkoudheid wordt verspreid wanneer ziektekiemen vrijkomen uit de neus of mond tijdens hoesten of niezen. Alles wat de verspreiding van ziektekiemen kan beperken, helpt oorontstekingen te verminderen.
Wat is de oorzaak van een loopoor?
Veel voorkomende oorzaken van een loopoor zijn:
- Gescheurd trommelvlies.
- Middenoorontstekingen (acuut en chronisch).
- Buitenoorontstekingen, zoals zwemmersoor of schimmelinfecties van de gehoorgang.
- Een onbekend voorwerp dat in het oor vastzit.
- Een loopoor na het plaatsen van buisjes
Een loopoor na het plaatsen van buisjes is vrij gebruikelijk, maar ook ruim na de behandeling krijgt 20% tot 50% van de kinderen met buisjes geregeld een loopoor.
Loopoor bij buisjes
Kinderen die vaak oorontstekingen hebben, kunnen buisjes krijgen die voor een betere afvoer van vocht zorgen. Helaas kan er dan nog steeds een ontsteking met zelfs een loopoor ontstaan. Voor kinderen en ouders is deze tijd maar moeilijk door te komen. Want een oorontsteking doet ontzettend veel pijn. Wanneer zijn buisjes de juiste oplossing en wat als je kind evengoed nog een loopoor krijgt?
Wanneer buisjes?
Oorontstekingen komen geregeld voor bij jonge kinderen, met een piek tussen de 6 maanden en 2 jaar. Meestal gaat er eerst een virale luchtweginfectie (verkoudheid) aan vooraf. Er ontstaat zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en de trilhaarfunctie van de buis van Eustachius raakt aangetast. Hierdoor kan het ontstane ontstekingsvocht minder goed worden afgevoerd. Het gevolg daarvan is dat bacteriƫn uit de neus- en keelholte een ontsteking kunnen veroorzaken in de middenoorruimte.
Als je kind regelmatig of langdurig last heeft van oorontstekingen, kan hij in aanmerking komen voor trommelvliesbuisjes. Deze buisjes zijn een paar millimeter breed en worden in het trommelvlies van je kind geplaatst. De buisjes zorgen ervoor dat het vocht uit het middenoor beter wordt afgevoerd, wat de kans op oorontstekingen verkleint. Buisjes worden aangeraden als:
- Je kind na 3 of 4 maanden nog steeds vocht in het oor heeft na een oorontsteking.
- Je kind vocht in de oren heeft en er gehoorverlies optreedt.
- De structuur van het trommelvlies veranderd is als gevolg van oorontstekingen.
- Je kind herhaaldelijk oorontstekingen heeft die niet binnen een paar maanden overgaan, ook niet met antibiotica.
Behandeling loopoor bij buisjes
Als je kind buisjes heeft en een loopoor krijgt, worden meestal meteen oordruppels voorgeschreven. Voorheen kregen ouders het advies om pas in actie te komen als het loopoor meer dan een week duurt, maar inmiddels is bekend dat oordruppels met antibiotica veel effectiever zijn. Veel huisartsen passen in eerste instantie een afwachtend beleid toe om pas daarna een antibioticumdrankje of oordruppels voor te schrijven, terwijl KNO-artsen in de regel direct oordruppels voorschrijven. Let hier dus goed op als je een kind met buisjes hebt en hij een loopoor krijgt.