Krentenbaard bij je kind herkennen? De symptomen en behandeling van kinderzeer

Krentenbaard bij je kind herkennen? De symptomen en behandeling van kinderzeer

Krentenbaard is ook bekend onder de naam kinderzeer of de medische naam: impetigo. Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie, veroorzaakt door bacteriƫn. Deze bacteriƫn dragen veel mensen al bij zich in de neus, keel of op de huid, zonder daar ziek van te worden. De kans op krentenbaard is groter als de huid al een beetje beschadigd is door bijvoorbeeld een muggenbult, waterpokken of eczeem.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard/krentebaard begint meestal met een klein rood plekje, dat later een blaasje kan worden. Dit blaasje gaat snel stuk, waarbij er vocht uit komt en het blaasje indroogt tot een gele korst. Meerdere van deze blaasjes kunnen zich snel uitbreiden en vervolgens samenvloeien tot grotere, lelijke plekken. Deze plekken zitten meestal op het gezicht van je kind. Vandaar de naam krentenbaard. Maar de plekken kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.

Behandeling van krentenbaard/krentebaard bij je kind

Bij beginnende kleine plekjes kan het helpen om er zinkzalf op te smeren om verdere verspreiding tegen te gaan. Als de plekken groter zijn, kun je het beste met je kind naar de huisarts gaan. Deze beslist dan of het nodig is een antibioticumzalf te geven. Bij zeer uitgebreide of hardnekkige krentenbaard wordt een antibioticumkuur voorgeschreven.

Als de blaasjes zijn opgedroogd en / of twee dagen na het starten van een behandeling met antibiotica is krentenbaard niet meer besmettelijk. Krentenbaard kan ook zonder behandeling en zonder littekens spontaan genezen in twee tot drie weken, mits je kind niet teveel aan de plekken krabt. Complicaties treden zeer zelden op. Als je kind krentenbaard heeft en een heel zieke indruk maakt en hoge koorts heeft, is er meestal meer aan de hand en moet je natuurlijk naar de huisarts gaan.

Is krentenbaard besmettelijk?

Het lastige van krentenbaard is dat het behoorlijk besmettelijk is. Via het vocht uit de blaasjes en door te hoesten en niezen kan de ziekte zich makkelijk verspreiden. Zeker op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is het niet handig. Echter het is geen reden om je kind thuis te laten. Iemand is al besmettelijk voor anderen, voordat er verschijnselen optreden. De bacterie kan ook verspreid worden door iemand zonder klachten.

Verspreiding kinderzeer

Je kunt het risico op verspreiding verkleinen door goed je handen te wassen en voor het kind een aparte handdoek te gebruiken en ook zijn speelgoed goed schoon te maken. Tegen de ziekte ontstaat geen immuniteit, kinderen kunnen meerdere keren krentenbaard krijgen.