Krentenbaard bij je kind

Krentenbaard bij je kind

Krentenbaard, ook bekend onder de naam kinderzeer of de medische naam impetigo, is een besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door bacteriën. De kans op krentenbaard is groter als de huid al een beetje beschadigd is door bijvoorbeeld een muggenbult, waterpokken of eczeem. Bij jonge kinderen van 2 tot 5 jaar komt krentenbaard het meest voor.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard (kinderzeer) begint meestal met een klein rood plekje, dat later een blaasje kan worden. Dit blaasje gaat snel stuk, waarbij er vocht uit komt en het blaasje indroogt tot een gele korst. Meerdere van deze blaasjes kunnen zich snel uitbreiden en vervolgens samenvloeien tot grotere, lelijke plekken. Deze plekken zitten meestal op het gezicht van je kind. Vandaar de naam krentenbaard. Maar de plekken kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. Iedereen kan krentenbaard krijgen, maar het komt het meest voor bij kinderen, vooral in de leeftijd van 2 tot 5 jaar.

Wat is de oorzaak van krentenbaard?

Krentenbaard is een veel voorkomende besmettelijke huidinfectie. Bacteriën infecteren de buitenste lagen van de huid. De infectie begint vaak bij kleine snijwonden, insectenbeten of uitslag zoals eczeem - elke plek waar de huid beschadigd is. Maar het kan ook voorkomen op gezonde huid. Impetigo is een oude ziekte. De naam stamt uit het Engeland van de 14e eeuw en komt van het Latijnse woord impetere, dat ‘aanvallen’ betekent. Bacteriën gedijen goed in warme, vochtige omstandigheden. Dus krentenbaard is meestal seizoensgebonden, met een piek in augustus en september.

Krentenbaard beginstadium

Bij kinderen begint het vaak eerst rond de mond en de neus. Het begint als rode blaasjes of zweertjes die openbarsten en een korrelig gouden korstje ontwikkelen dat zich langzaam aan de randen uitbreidt. Krentenbaard kan ook worden verspreid naar andere delen van het lichaam door nagels, kleding of een handdoek. Het is daarom belangrijk dat je kind de plekjes zo min mogelijk aanraakt of krabt.

Is krentenbaard besmettelijk?

Het lastige van krentenbaard is dat het behoorlijk besmettelijk is. Via het vocht uit de blaasjes en door te hoesten en niezen kan de ziekte zich makkelijk verspreiden. Zeker op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is het niet handig. Het is geen reden om je kind thuis te laten. Iemand is al besmettelijk voor anderen, voordat er verschijnselen optreden. De bacterie kan ook verspreid worden door iemand zonder klachten.

Hoe besmettelijk is krentenbaard voor volwassenen?

Hoewel krentenbaard vaker voorkomt bij jonge kinderen, kunnen ook volwassenen het krijgen. Omdat het zo besmettelijk is, kan krentenbaard zich verspreiden door elk nauw contact. Volwassenen die sporten krijgen het vaak door huid-op-huid contact.

Hoe gevaarlijk is krentenbaard?

Krentenbaard ziet er lelijk uit, maar is niet gevaarlijk en veroorzaakt geen blijvende schade aan de huid. Het is echter zeer besmettelijk. Vraag aan school of het dagverblijf of je kind met krentenbaard mag komen. Hier zijn vaak afspraken over.

Hoe kom je het snelst van krentenbaard af?

Bij beginnende kleine plekjes kan het helpen om er zinkzalf op te smeren om verdere verspreiding tegen te gaan. Als de plekken groter zijn, kun je het best met je kind naar de huisarts gaan. Deze beslist dan of het nodig is een antibioticumzalf te geven. Bij zeer uitgebreide of hardnekkige krentenbaard wordt een antibioticumkuur voorgeschreven.

Hoe lang duurt krentenbaard?

Als de blaasjes zijn opgedroogd en/of twee dagen na het starten van een behandeling met antibiotica is krentenbaard niet meer besmettelijk. Krentenbaard kan ook zonder behandeling en zonder littekens spontaan genezen in twee tot drie weken, mits je kind niet te veel aan de plekken krabt. Complicaties treden zeer zelden op. Als je kind krentenbaard heeft en een heel zieke indruk maakt en hoge koorts heeft, is er meestal meer aan de hand en moet je natuurlijk naar de huisarts gaan.

Krentenbaard symptomen

Krentenbaard is meestal geen ernstige infectie, en zou enkele dagen na het begin van de medische behandeling moeten verdwijnen. Dit zijn symptomen van krentenbaard:

  • De zweertjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar vaak in het gezicht bij de mond en neus, of op de armen en benen.
  • Krentenbaard kan beginnen met een blaar of een groep blaren.
  • De blaar barst en laat een rode, natte, tranende huid achter.
  • De zweer wordt meestal bedekt met een bruine of gelige korst, waardoor het lijkt alsof er honing op zit.
  • Rond de eerste zweertjes kunnen kleine vlekjes ontstaan die zich naar buiten uitbreiden.
  • Aan de rand van de zweer zitten vaak oppervlakkige schilfers.
  • Krentenbaard jeukt meestal.

Verspreiding krentenbaard verkleinen

Je kunt het risico op verspreiding van krentenbaard verkleinen door goed je handen te wassen en voor het kind een aparte handdoek te gebruiken en ook zijn speelgoed goed schoon te maken. Tegen de ziekte ontstaat geen immuniteit, kinderen kunnen meerdere keren krentenbaard krijgen.

Om te helpen voorkomen dat krentenbaard zich naar anderen verspreidt kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Was de aangetaste plekken voorzichtig met milde zeep en stromend water, dep droog (niet wrijven) en dek ze daarna licht af met gaas.
  • Was de kleren, het beddengoed, speelgoed en de handdoeken van je kind elke dag met warm water en deel ze niet met iemand anders in het gezin.
  • Draag handschoenen bij het aanbrengen van antibiotische zalf en was je handen daarna grondig.
  • Knip de nagels van een besmet kind kort om schade door krabben te voorkomen.
  • Stimuleer regelmatig en grondig handen wassen en een goede hygiëne in het algemeen.

Grotere kans op krentenbaard

Kinderen met andere huidaandoeningen, zoals eczeem, hebben meer kans om krentenbaard te ontwikkelen. Oudere volwassenen, mensen met diabetes of mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben ook meer kans om het te krijgen.

Krentenbaard als je zwanger of net bevallen bent

Is krentenbaard gevaarlijk voor je ongeboren baby als je zwanger bent? Nee, gelukkig is dit niet gevaarlijk. Krentenbaard wordt meestal veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie. Het risico op complicaties na besmetting voor jou als zwangere is niet groter dan voor mensen die niet zwanger zijn.

Als de krentenbaard veroorzaakt wordt door de de huidbacterie streptokok groep A kan dit wel problemen opleveren als je pas bevallen bent. Met name bij een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede is er dan een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts.

Krentenbaard gevaarlijk voor jonge baby’s

Het is belangrijk dat je kind met krentenbaard uit de buurt van pasgeborenen en jonge baby’s blijft. Krentenbaard is een gevaarlijke aandoening voor baby’s omdat hun immuniteit nog niet volledig ontwikkeld is en ze de infectie niet kunnen bestrijden. Een ernstig geval van krentenbaard kan levensbedreigend zijn voor een baby.

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender