Hoofdluis herkennen en behandelen bij je kind

Hoofdluis herkennen en behandelen bij je kind

Help! Je kind heeft hoofdluis. Geen reden tot paniek, maar het is wel heel vervelend. Het heeft overigens niets met hygiëne te maken, het komt door persoonlijk contact door de haren. Daarom komt het vaak voor bij kinderen op de basisschool.

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is grijsblauw beestje ter grote van een sesamzaadje. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op, zoals achter de oren en in de nek. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn ongeveer 1 millimeter groot en doorzichtig of grijswit van kleur. Verwar de neten niet met roos. Roos zit los en neten zitten aan de haren vast geplakt. Je vindt ze tot ongeveer 2 centimeter vanaf de haarwortel.

Hoe herken je hoofdluis bij je kind?

Krabt je kind veel aan z’n hoofd? Dan doe je er goed aan om z’n hoofd te controleren. Hoofdluis kan kruipen en verspreidt zich snel. Daarom is het goed om alert te zijn bij hoofdkrabbende kinderen. Omdat de hoofdluis zo klein is, kan het zijn dat je met het blote oog niet alle eitjes of luizen ziet zitten. Een luizenkam is dus geen overbodige luxe.

Wat kun je tegen hoofdluis doen?

De behandeling tegen hoofdluis bestaat uit twee weken lang elke dag haren kammen met een luizenkam, eventueel in combinatie met een antihoofdluismiddel. Vanaf de eerste kambeurt is het besmettingsgevaar al voor een groot deel geweken. De neten komen niet allemaal tegelijk uit, dus het is belangrijk om twee weken door te gaan met kammen. Wanneer je elke dag twee keer de haren van je kind kamt, zorg je ervoor dat er geen nieuwe neten komen. De jonge luizen worden er dan namelijk uitgekamd voordat ze eitjes kunnen leggen. Je kunt het beste tegen de haren in kammen.

Shampoo bij hoofdluis

Ter aanvulling op het kammen zijn er verschillende lotions en shampoos tegen hoofdluis verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Lees van tevoren goed de bijsluiter door, want elk middel werkt weer anders. Behandel het haar van je kind twee keer met het middel, met een tussentijd van één week. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor overdacht van hoofdluis via voorwerpen zoals beddengoed, jassen, petten etc. Het is dus niet meer nodig om kleding en beddengoed uit te wassen.

Hoofdluis bestrijden

Om de hoofdluis verder geen kans te geven, is het belangrijk dat je ook de omgeving controleert en informeert. Denk hier dus ook aan als je kind hoofdluis heeft:

  • Wanneer je kind hoofdluis heeft, moet iedereen in het gezin worden gecontroleerd, dus ook jullie als ouders.
  • We raden je aan om de kinderopvang en je directe omgeving te waarschuwen. Zo kan verdere verspreiding zo snel mogelijk worden voorkomen.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender