Hoesten bij peuters en kleuters: wat kun je doen?

Hoesten bij peuters en kleuters: wat kun je doen?

Jonge kinderen hebben regelmatig last van hoest. Meestal als gevolg van een virusinfectie, zoals verkoudheid. Vaak is hoesten dan ook onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Wat veroorzaakt hoesten bij je kind en hoe kun je je kind helpen om de klachten te verlichten?

Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt, vraag dan je huisarts om advies.

Wat is hoesten bij peuters en kleuters?

Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen van je kind. Het heeft in principe een beschermende werking. Net zoals dat hij zich verslikt. Door te hoesten maakt hij zijn longen schoon. Hoesten komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Naast hoest kan je kind last hebben van een verstopte neus, tranende oogjes en hangerigheid. De hoest kan nog tot wel 4 weken aanhouden. Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt of je kind krijgt het benauwd, vraag dan je huisarts om advies. In de meeste gevallen gaat hoest vanzelf over.

Er zijn 3 soorten hoest bij peuters en kleuters

Medisch gezien maakt het echter niet uit welke soort hoest je kind heeft;

 • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Hiermee maakt je kind zijn longetjes schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af.
 • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de luchtwegen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je kind moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor krijgt hij het wat benauwd.
 • Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie. Er wordt geen slijm opgehoest. Irritatie van de luchtwegen door prikkelende stoffen is meestal de oorzaak. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je kind maakt. Soms komt er een kleine infectie bij, maar dan zonder slijmvorming. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen.

Wat is de oorzaak van hoest bij peuters en kleuters?

Welke oorzaken zorgen ervoor dat de slijmvliezen van je kind geïrriteerd raakt?

 • Verkoudheid
  Bij een verkoudheid is er vaak sprake van een virus, en daarmee een van de meest voorkomende oorzaken van hoest bij peuters en kleuters.
 • Meeroken
  Meeroken (als je zelf rookt of iemand in de buurt rookt) irriteert de longen van je kind, daarnaast is het slecht voor de gezondheid van je kind.
 • Allergie
  Allergie├źn kunnen hoestprikkels veroorzaken. Bij jonge kinderen ontstaat dit vaak door pollen, dieren of huisstofmijt.
 • Verslikking
  Een automatische reactie bij verslikking is hoesten, zodat het verslikte etenswaar weer omhoog komt.
 • Schrale keel
  Als je kind langdurig hoest, zorgt dit op den duur voor een schrale keel. Een schrale keel kan vervolgens weer een hoestprikkel veroorzaken.
 • Pseudokroep
  Pseudokroep is een zware blafhoest die meestal alleen ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Het klinkt vaak ernstig, maar na een aantal uur is de hoestaanval weer voorbij.
 • Kinkhoest
  Kinkhoest kenmerkt zich door zware hoestbuien waarbij je kind slijm ophoest, evenals blauw aanlopen en overgeven.
 • RS-virus
  Het RS-virus is te herkennen aan langdurige hoestbuien met braken, kortademigheid, neusvleugelen en weinig drinken. Houd je kind goed in de gaten en schakel een arts in bij ernstige symptomen!
 • Longontsteking
  Een longontsteking is te herkennen aan benauwdheid, ophoesten van slijm, koorts en rillen.

Hoesten door astma?

Als je kind vaak hoest en hij heeft ook een piepende of snelle ademhaling of hij is benauwd, dan kan er sprake zijn van astma. Ga met je kind naar de huisarts voor onderzoek. Die kan je advies geven en onderzoeken wat er met je kind aan de hand is. Benieuwd wat astma doet in de longen en wat voor gevolgen dit heeft? Kijk voor meer informatie op Longfonds.nl.

Hoe kan je hoest verhelpen bij je kind?

In principe is er geen behandeling tegen hoest. Gewoon een kwestie van uitzieken. Zorg dat je kind voldoende blijft drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel. Ook kun je hem hoestsiroop of tijmsiroop geven (tip: lees goed de bijsluiter door, de leeftijdsindicatie verschilt per product). Dit dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel. Ventileer ook de kinderkamer goed. Je voorkomt hiermee meer prikkels. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De temperatuur in de kamer is ca. 18┬░C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten.

Hoesten wordt vaak veroorzaakt door verkoudheid. Als het neusje verstopt is, kan je kind niet goed ademhalen. Gebruik neusspray of neusdruppels voor kinderen om het neusje open te houden. Als je kind alleen last heeft van hoest, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. Met hoge koorts of als hij echt ziek is, blijf je beter binnen.

Tips van andere ouders bij hoesten

Heeft je kind veel last van hoest, dan kunnen de volgende tips van ouders helpen. Let wel: het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt

 • Zet het hoofdeinde van het bedje omhoog. Je kind kan zo makkelijker ademhalen en krijgt extra lucht binnen. Leg een handdoek onder het hoofdeinde van het matras.
 • Om vastzittend slijm dunner te maken, kun je een stoombad nemen met je kind. Zo kan hij het makkelijker ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan. De ruimte komt vol stoom, waardoor de luchtwegen van je kind zich openen. Blijf wel oppassen met heet water en hete stoom.