Kind hoest veel: wat kun je doen?

Kind hoest veel: wat kun je doen?

Jonge kinderen hebben regelmatig last van hoest. Hoesten kan vreselijk klinken, maar is meestal geen teken van een ernstige aandoening. Het is vaak een gevolg van een virusinfectie, zoals verkoudheid. Vaak is hoesten dan ook onschuldig, maar soms is er meer aan de hand. Wat veroorzaakt hoesten bij je kind en hoe kun je helpen de klachten te verlichten?

Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt, vraag dan je huisarts om advies.

Wat is hoesten bij kinderen?

Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen van je kind. Het heeft in principe een beschermende werking. Net zoals dat hij zich verslikt. Door te hoesten maakt hij zijn longen schoon. Hoesten komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Naast hoest kan je kind last hebben van een verstopte neus, tranende oogjes en hangerigheid.

3 soorten hoest bij kinderen

Medisch gezien maakt het niet uit welke soort hoest je kind heeft;

  • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Hiermee maakt je kind zijn longetjes schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af. Het hoesten wordt vaak veroorzaakt door een virale ziekte zoals verkoudheid. Het kan ook griep zijn als je kind ook symptomen heeft zoals keelpijn, verstopping (loopneus of verstopte neus), niezen, hoofdpijn, spierpijn, lichte koorts en verlies van eetlust.

  • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de luchtwegen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je kind moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor krijgt hij het wat benauwd. Een vastzittende hoest kan soms lijken op een droge hoest (ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd), maar is iets wezenlijk anders: bij een kriebelhoest heb je ook de neiging om te hoesten, maar er is verder geen slijm aanwezig.

  • Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie. Er wordt geen slijm opgehoest. Irritatie van de luchtwegen door prikkelende stoffen is meestal de oorzaak. Je zult merken dat het niet klinkt alsof er slijm is dat het lichaam naar buiten probeert te krijgen. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je kind maakt. Soms komt er een kleine infectie bij, maar dan zonder slijmvorming. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen. Een droge hoest kan verschillende mogelijke oorzaken hebben, zoals allergieën (zoals stof of pollen), koude lucht, vervuiling, longontsteking, bronchitis, verkoudheid, griep en meeroken.

Wat is de oorzaak van hoest bij kinderen?

Welke oorzaken zorgen ervoor dat de slijmvliezen van je kind geïrriteerd raakt?

  • Verkoudheid
    Bij een verkoudheid is er vaak sprake van een virus, en daarmee een van de meest voorkomende oorzaken van hoest bij peuters en kleuters.

  • Meeroken
    Meeroken (als je zelf rookt of iemand in de buurt rookt) irriteert de longen van je kind, daarnaast is het slecht voor de gezondheid van je kind.

  • Allergie
    Allergieën kunnen hoestprikkels veroorzaken. Bij jonge kinderen ontstaat dit vaak door pollen, dieren of huisstofmijt. Een allergie kan een slepende hoest veroorzaken, evenals jeuk, een loopneus, tranende ogen, keelpijn of uitslag. Praat met de huisarts over allergietesten om uit te zoeken welke allergenen het probleem veroorzaken, en vraag advies over hoe je dat allergeen kunt vermijden.

  • Verslikking
    Een automatische reactie bij verslikking is hoesten, zodat het verslikte etenswaar weer omhoog komt.

  • Schrale keel
    Als je kind langdurig hoest, zorgt dit op den duur voor een schrale keel. Een schrale keel kan vervolgens weer een hoestprikkel veroorzaken.

  • Pseudokroep
    Pseudokroep is een zware blafhoest die meestal alleen ’s avonds of ’s nachts voorkomt. Het klinkt vaak ernstig, maar na een aantal uur is de hoestaanval weer voorbij.

  • Kinkhoest
    Kinkhoest kenmerkt zich door zware hoestbuien waarbij je kind slijm ophoest, evenals blauw aanlopen en overgeven. Andere symptomen zijn een loopneus, niezen en lage koorts. Kinkhoest is besmettelijk, maar gemakkelijk te voorkomen met een vaccin. Kinkhoest wordt behandeld met antibiotica.

  • RS-virus
    Het RS-virus is te herkennen aan langdurige hoestbuien met braken, kortademigheid en weinig drinken. Houd je kind goed in de gaten en schakel een arts in bij ernstige symptomen!

  • Longontsteking
    Longontsteking is een vorm van acute luchtweginfectie die de longen aantast. Wanneer iemand longontsteking heeft, zijn de longblaasjes gevuld met pus en vocht, waardoor de ademhaling pijnlijk wordt en de zuurstofopname wordt beperkt. Een longontsteking is te herkennen aan benauwdheid, ophoesten van slijm, koorts en rillen. Als je dus longontsteking vermoed is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts.

  • Bronchitis
    Bronchitis kan acuut of chronisch zijn. Acute bronchitis is meestal het gevolg van een virus. Chronische bronchitis kan het gevolg zijn van roken of blootstelling aan luchtverontreiniging.

Hoesten door astma?

Als je kind vaak hoest en hij heeft ook een piepende of snelle ademhaling of hij is benauwd, dan kan er sprake zijn van astma of peuterastma. Astma bij een kind kan moeilijk te diagnosticeren zijn omdat de symptomen van kind tot kind verschillen. Maar een piepende hoest, die ’s nachts kan verergeren, is een van de vele tekenen. Ga met je kind naar de huisarts voor onderzoek. Die kan je advies geven en onderzoeken wat er met je kind aan de hand is. De behandeling van astma hangt af van de oorzaak en kan bestaan uit het vermijden van oorzaken zoals vervuiling, rook of parfum.

Benieuwd wat astma doet in de longen en wat voor gevolgen dit heeft? Kijk voor meer informatie op Longfonds.nl.

Wat doen als kind erg hoest?

In principe is er geen behandeling tegen hoest. Gewoon een kwestie van uitzieken. Er zijn wel een aantal manieren om het uitzieken prettiger te maken.

  • Zorg dat je kind voldoende blijft drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel.

  • Ventileer ook de kinderkamer goed. Je voorkomt hiermee meer prikkels. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De temperatuur in de kamer is ca. 18°C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten.

  • Een koele nevelbevochtiger maakt het ademen gemakkelijker door congestie in de neusgangen te verminderen. Gebruik geen warme nevelbevochtigers, want die kunnen de neusholtes doen opzwellen en de ademhaling bemoeilijken.

  • Zoutwaterneusdruppels of -sprays houden de neusholten vochtig en helpen verstopping te voorkomen.

  • Acetaminofen of ibuprofen kunnen worden gebruikt om koorts, pijn en pijn te verminderen. Lees en volg zorgvuldig de instructies van het product op het etiket of praat met je apotheker of huisarts over de dosering.

  • Kinderen ouder dan 12 maanden kun je honing geven. Dit geeft een verzachtende werking voor hun keel.

  • Je kunt je kind (ouder dan 12 maanden) ondersteunen met een extra kussen. Hierdoor blijft het slijm in zijn keel en dit kan een nachtelijke hoestbui voorkomen.

Hoestdrank kind

Hoewel de meeste verkoudheden bij kinderen geen ernstige complicaties veroorzaken, kunnen ze wel voor stress zorgen. Het is begrijpelijk dat je je kind medicijnen wilt geven om de klachten te verminderen. Je kunt kinderen (ouder dan 6 maanden) hoestsiroop of tijmsiroop geven. Lees wel eerst goed de bijsluiter door, de leeftijdsindicatie verschilt per product. Dit dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel. De meeste kinderen worden vanzelf beter en hoest- of verkoudheidsmedicijnen zullen het natuurlijke verloop van een verkoudheid niet veranderen of sneller doen verdwijnen.

Hoe lang mag een kind hoesten?

De hoest kan nog tot wel 4 weken aanhouden. Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt of je kind krijgt het benauwd, vraag dan je huisarts om advies. In de meeste gevallen gaat hoest vanzelf over.

Hoesten wordt vaak veroorzaakt door verkoudheid. Als het neusje verstopt is, kan je kind niet goed ademhalen. Gebruik neusspray of neusdruppels voor kinderen om het neusje open te houden. Als je kind alleen last heeft van hoest, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. Met hoge koorts of als hij echt ziek is, blijf je beter binnen.

Wanneer naar de dokter voor de hoest van je kind?

Het goede nieuws is dat hoesten meestal gewoon een manier is waarop het lichaam van je kind een ziekte verwerkt, maar er zijn momenten wanneer je contact op moet nemen met de huisarts.

Dit is als:

  • Je kind een aanhoudende dagelijkse hoest heeft die langer dan vier weken duurt.
  • Je kind hoest in combinatie met een snelle ademhaling.
  • Je kind hoge koorts heeft, vooral als het hoest maar geen loopneus of verstopte neus heeft.
  • Je kind kan niet normaal spreken door het hoesten.
  • Je kind is uitgedroogd - tekenen hiervan zijn duizeligheid, slaperigheid, droge mond, ingevallen ogen, huilen met weinig of geen tranen, minder vaak plassen of minder natte luiers.
  • Als je kind een stoffige blauwe kleur krijgt, moeite heeft met ademhalen of last heeft van ademnood door astma, is dit een noodgeval. Je kind moet onmiddellijk worden onderzocht of naar de dichtstbijzijnde kinderafdeling voor spoedeisende hulp worden gebracht.
  • Wanner je kind jonger is dan 3 maanden en langer dan een paar uur hoest.
  • Je kind bloed ophoest.

Tips van andere ouders bij hoesten

Heeft je kind veel last van hoest, dan kunnen de volgende tips van ouders helpen. Let wel: het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt

  • Zet het hoofdeinde van het bedje omhoog. Je kind kan zo makkelijker ademhalen en krijgt extra lucht binnen. Leg een handdoek onder het hoofdeinde van het matras.

  • Om vastzittend slijm dunner te maken, kun je een stoombad nemen met je kind. Zo kan hij het makkelijker ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan. De ruimte komt vol stoom, waardoor de luchtwegen van je kind zich openen. Blijf wel oppassen met heet water en hete stoom.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender