Heeft je kind groeipijn? Tips om de pijn te verlichten

Heeft je kind groeipijn? Tips om de pijn te verlichten

Groepijn kan voorkomen bij kinderen vanaf 3 jaar. De oorzaak van groeipijn is niet helemaal bekend, want voor groeipijn is vaak geen lichamelijk bewijs te vinden. Er is geen roodheid of stijfheid te constateren. De groei van het kind is normaal en röntgenfoto’s laten ook geen afwijkingen zien. Uit onderzoek is gebleken dat X- of O-benen, platvoeten, de gezondheidstoestand van je kind en infecties geen oorzaken zijn van groeipijn.

Wat is groeipijn?

Gek genoeg is er voor groepijn dus geen lichamelijk bewijs te vinden. De term ‘groepijn’ wordt gebruikt voor een zeurende pijn, meestal in de benen en knieholtes, die zomaar op komt zetten en meestal tien minuten tot een kwartiertje aanhoudt. Het komt vooral ’s nachts voor, dus het kan zijn dat je kleine er wakker van wordt. Artsen vermoeden dat de beenspieren van je kind wat opzwellen, waardoor het vlies dat er omheen ligt onder spanning komt te staan. Dit zou de pijn veroorzaken. De groeipijn kan erger zijn als je kind de hele dag actief is geweest. Waarschijnlijk speelt er ook een psychische factor mee. Bij kinderen die emotioneler zijn, lijkt groeipijn meer voor te komen. Ook levendige en onrustige kinderen schijnen vaker groeipijn te hebben dan andere leeftijdsgenootjes.

Wat doen bij groeipijn bij je kind?

Eigenlijk is groeipijn een kwestie van doorstaan. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om de pijn wat te verminderen:

  • Geef je kind een lichte massage
  • Stop hem in een warm bad
  • Stel hem gerust
  • Geef hem een kinderparacetamol (lees wel altijd even de bijsluiter)
  • Doe een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plek te doen. Dit stimuleert de doorbloeding en verlicht de pijn.

Welke leeftijd krijgt een kind groepijn?

Vanaf een jaar of twee kunnen kinderen last krijgen van groeipijn. De periode dat de groeipijn aanhoudt, is dus niet zo lang, maar het kan tot hun twaalfde of dertiende sporadisch op komen zetten. Een flinke tijd dus!

Wanneer naar huisarts?

Groeipijn is gelukkig ongevaarlijk. Maar het is wel verstandig om bij aanhoudende pijn in de armen of benen van je kind de huisarts te raadplegen. Hij zal je kind geen gerichte behandeling geven, maar onderzoeken of het ook echt om groeipijn gaat. Zo kunnen andere oorzaken voor de pijn, zoals gewrichtsontstekingen, gescheurde gewrichtsbanden of reuma, worden uitgesloten.

Schakel ook de huisarts in als de pijn bij je kind gepaard gaat met koorts, want dit zou kunnen duiden op een beenmergontsteking. Meestal schrijft je huisarts bij erge groeipijn Paracetamol of Sinaspril voor en adviseert hij om spierstrekoefeningen te doen. Die kan je kind ’s ochtends en ’s avonds samen met jou doen. Deze oefeningen zorgen voor een betere bloeddoorstroming van zijn spieren, waardoor de groeipijn minder wordt. Sommige mensen beweren dat een kind door deze oefeningen meer aandacht krijgt en dat daardoor de klachten al kunnen afnemen.