Eczeem bij je kind: wat te doen?

Eczeem bij je kind: wat te doen?

Eczeem maakt je kind af en toe gek van de jeuk. Hij kan er maanden last van hebben; soms verdwijnt het, maar het kan na een tijdje ook weer terugkomen. Sommige kinderen kunnen er zelfs jarenlang last van hebben. De meesten groeien er na een paar jaar gelukkig overheen.

Hoe krijgt een kind eczeem?

Na astma is eczeem de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend. Het is wel duidelijk dat je kind een grotere kans heeft om eczeem te krijgen als er in de naaste familie mensen zijn die er ook aan lijden of die een bepaalde aanleg voor overgevoeligheid hebben. Vaak wordt eczeem veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde (voedings)stoffen, maar het kan ook komen door huisstofmijt, pollen, huisdieren, bepaalde wasmiddelen of stress. Meestal gaat het om een combinatie van factoren die de klachten veroorzaken. De vervelende jeuk die bij eczeem komt kijken, wordt vooral erg wanneer wollen en synthetische kleding de huid van je kind irriteert.

Hoe weet je wanneer je kind eczeem heeft?

Als de huid van je kind ontvelt, er rood en schilferig uitziet en als hij veel last heeft van jeuk en blaasjes met vocht, dan is de kans groot dat hij eczeem heeft. Het verschil met eczeem in de zuigelingenperiode is dat de plekken harder aanvoelen en dat het - in plaats van op zijn wangen en voorhoofd - met name voorkomt in zijn elleboogplooien, knieholten, de holte in zijn arm en soms ook aan de zijkant van zijn hoofd. De huid van je kind is slecht in staat om vocht vast te houden en daarom heeft hij ook vaak een erg droge huid. Je kind kan meer last van eczeem hebben als het kouder weer is. Sommige kinderen krijgen ook eczeem door transpiratie in de huidplooien, de luierstreek of in de hals.

Wat te doen bij eczeem bij je kind?

Eczeem is een aandoening die wel te bestrijden, maar lang niet altijd totaal te genezen is. Als je denkt dat je kind eczeem heeft, waarschuw dan je huisarts. Hij zal je advies geven over het schoonmaken van je leefomgeving en over de huidverzorging van je kind. Bij een acute aanval van eczeem zal je huisarts eventueel crèmes of zalfjes voor de aangetaste plekken voorschrijven.

  • Geen allergenen
    Zorg ervoor dat er in je huis zo weinig mogelijk allergenen (stoffen die allergieën kunnen opwekken) aanwezig zijn: het is dus verstandig dat je geen huisdieren, bloeiende planten en geurverspreiders hebt en dat er in huis niet wordt gerookt.

  • Gebruik synthetisch materiaal
    Geef je kind alleen synthetische, wasbare knuffeldieren en was ze elke vier weken een keer in de wasmachine. Het is beter als je kind zijn knuffeldier niet mee naar bed neemt, hoe graag hij dat ook wil. Zorg ervoor dat zijn matras van synthetisch materiaal is en dat hij niet onder een donzen dekbed slaapt; omhul wollen dekens wel altijd met een hoeslaken.

  • Vermijd stofvangers
    Probeer stofvangers als open kasten, overgordijnen, stoffen meubelen, vloerkleden en vloerbedekking zoveel mogelijk te vermijden. Het beste is om in plaats daarvan gesloten kasten, gladde gordijnen (elke vier weken wassen) en een gladde vloer te nemen, die je elke dag vochtig afneemt.

  • Verminder stress
    Aangezien eczeem bij je kind snel komt opzetten in stresssituaties, is het verstandig dat je dat soort situaties zoveel mogelijk vermijdt.

Verzorging van de huid

Het is het beste om de huid van je kind vet te houden. Met een neutrale badolie zonder parfum vul je het verloren huidvet bij je kind weer aan. De behandeling van de jeukende eczeemplekken hangt af van de ernst. Soms kan het helpen om gedurende twee weken een milde hormoonzalf te gebruiken, die zijn huidje tot rust brengt. Als de hormoonzalf niet goed werkt of als er een sterkere hormoonzalf moet worden gebruikt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Langdurig gebruik van hormoonzalf bij je kind kan namelijk bijwerkingen opleveren.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender