
Verstopte neus, koorts of oorpijn: het zijn zomaar enkele kinderkwaaltjes die veel voorkomen. De meeste kwaaltjes kun je goed zelf behandelen. In deze rubriek lees je welke kinderkwaaltjes er zijn en wát je precies kunt doen als je kind last krijgt. Twijfel je? Raadpleeg altijd een arts.
Ieder kind heeft wel eens last van hoest, als gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld verkoudheid) of een verminderde weerstand.
Eczeem is een jeukende huidaandoening waar veel kinderen last van hebben. Hoe ontstaat eczeem bij je kind? En wat kun je doen bij eczeem bij je kind?
Help! Je kind heeft hoofdluis. Wat zijn luizen? En hoe behandel je hoofdluis bij je kleine? WIJ zocht het uit.
Groeipijn: je kind kan er flink last van hebben. Wat kun je doen om de pijn te verminderen? En hoelang duurt de groeipijn?
Wanneer heeft een kind koorts? Hoe lang duurt koorts gemiddeld? Wat kun je doen als je kind koorts heeft en wanneer ga je naar de huisarts? Koorts komt veel voor bij jonge kinderen onder de vijf jaar. Lees hieronder alles wat je moet weten over koorts bij je kind.
Pseudokroep is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een virus. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Kenmerkend zijn: benauwdheid, hoorbare ademhaling en een blafhoest.
Luieruitslag is één van de meest voorkomende kwaaltjes bij baby’s en peuters. Je kind kan hier flink last van hebben, maar gelukkig is luieruitslag meestal onschuldig en goed te behandelen. Wat is luierslag precies, waardoor ontstaat het en hoe kun je het behandelen?
Heeft je kind vaak buikpijn? Is hij erg druk? Of plast hij nog vaak in zijn bed terwijl hij allang zindelijk is? Een osteopaat kan wellicht helpen. Een osteopaat onderzoekt het evenwicht tussen de lichaamsweefsels. Met een speciale behandeling maakt hij het beweeglijker om klachten op te lossen.
Bij oorpijn wordt onderscheid gemaakt tussen een ontsteking van het uitwendige oor en het middenoor. Het uitwendige oor is het gedeelte voor het trommelvlies. Het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies. Een middenoorontsteking komt voornamelijk voor bij kinderen van 1 tot 6 jaar.
Krentenbaard, ook wel kinderzeer, is voor je kind een besmettelijke huidinfectie, veroorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen van krentebaard en hoe behandel je het?
Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast. Kinderen zijn erg vatbaar voor dit virus. Het duurt meestal kort (zo’n zeven tot tien dagen) en gaat vanzelf weer over.
Als jonge kinderen en baby’s verkouden zijn en hoesten, kunnen zij daarbij ook benauwd zijn. Soms krijgen zij dan inhalatiemedicijnen voorgeschreven door de huisarts. Wanneer is er sprake van peuterastma en wat is het precies?
De voorhuid bedekt de eikel van de penis. Bij een vernauwde voorhuid, ook wel phimosis genoemd, kan de voorhuid van de penis niet (of gedeeltelijk) worden teruggeschoven over de eikel.
Waterwratjes zijn kleine, lichtglanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus. Besmetting vindt meestal plaats via het zwembad of via speelgoed door open (gekrabde) waterwratjes.
Wormpjes kunnen in de ontlasting van je kind voorkomen. Ze zijn wit en meten 3 tot 13 mm. Ze zijn onschadelijk, maar kunnen wel jeuk veroorzaken.
Kinderen die vaak oorontstekingen hebben, kunnen buisjes krijgen die voor een betere afvoer van vocht zorgen. Helaas kan er dan nog steeds een ontsteking met zelfs een loopoor ontstaan. Voor kinderen en ouders is deze tijd maar moeilijk door te komen. Want een oorontsteking doet ontzettend veel pijn. Wanneer zijn buisjes de juiste oplossing en wat als je kind evengoed nog een loopoor krijgt?