Je kind is nu 4 jaar

Je kind is nu 4 jaar

Hij kan dan ook best al veel: eenvoudige tekeningen maken, zinnetjes zeggen en zelfstandig spelen. Toch gaat zijn ontwikkeling gewoon door: vriendschappen worden belangrijk en hij leert zich inleven in anderen.

Voeding

Je kleuter kan goed op vastgestelde tijden driemaal per dag eten. Daarnaast geef je hem drie tot vier keer een (verantwoord) tussendoortje. Je legt nu de basis voor een gezond eetpatroon later. Maak van de maaltijd iets leuks en laat je kind meehelpen. Daarbij: goed bewegen voorkomt overgewicht. Zorg dat hij zijn energie kwijt kan.

Verzorging

Je kleuter wil graag zelfstandig zijn, dus leert hij maar al te graag hoe hij veters kan strikken en een rits dichtdoet. Ook in de badkamer leert hij zijn eigen tanden poetsen (wel napoetsen!), haren kammen en douchen.

Ontwikkeling

De grove en fijne motoriek zijn goed ontwikkeld; je kleuter kan zijn lichaam goed beheersen. Het mollige peuterlijfje verandert, de gemiddelde vierjarige kleuter is iets langer dan een meter en weegt ruim 18 kilo. Ook nieuw: de eerste ontdekkingen in de seksuele ontwikkeling.

Opvoeding

Je kleuter wil graag helpen en dingen delen. Hij weet wat goed of slecht is. Jij kunt hem helpen zelfbewust en zelfstandig te worden in sociaal opzicht en in gedrag. Het is soms fijn om nog even klein te mogen zijn en iemand te hebben die hem steunt. De kleutertijd is heel bepalend voor hoe hij later met anderen en zichzelf in de wereld omgaat.

Gezondheid

Je kleuter heeft de meeste bekende kinderziekten wel gehad. Ook zijn weerstand is opgebouwd. Maar evengoed is een virusje zo opgepikt. Wanneer schakel je de huisarts in en wat kun je zelf doen - al dan niet op natuurlijke wijze? En wat als je kind een chronische aandoening heeft als allergie of eczeem?

Veiligheid

Je kind wil zelf buiten spelen, leren fietsen, alleen naar zijn vriendje lopen ā€¦ Wat kan een kleuter aan en wat niet? Je kunt hem bewust maken van de gevaren van het verkeer, water en bijvoorbeeld op de schommel of de wip. Maar je zult altijd nog een oogje in het zeil moeten houden: kleuters denken prelogisch en dus niet altijd over de gevolgen van hun handelen.

Spelen & Leren

Je kleuter kan zelfstandig met familie en (on)bekenden communiceren. Hij wil de wereld om hem heen begrijpen en vraagt continu ā€˜waarom?ā€™ Op de kleuterschool leert je kind met leeftijdsgenootjes spelen. Ook hebben kleuters veel fantasie, zo beleven ze allerlei avonturen in een rollenspel als held of hebben een onzichtbaar vriendje. Dit magische denken brengt overigens ook angsten mee. Daardoor kan hij ineens bang zijn in het donker voor de schaduwen in zijn kamer of voor monsters onder bed.

Beeld: iStock.com