Je kind is nu 3 jaar

Je kind is nu 3 jaar

Je kind is nu drie jaar en begint steeds meer een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Hij gedraag zich soms nog echt als een peuterpuber.

De beste strategie? Ga niet de strijd aan; er voor hem zijn is een belangrijke stap in de begeleiding naar steeds meer zelfstandigheid.

Voeding

Peuters kunnen erg wisselend eten. De ene dag eten ze heel veel, de dag erna bijna niets. Dat is op zich niet erg. Geef voldoende groente en fruit en zorg dat hij gevarieerd eet. Groeit je kind goed en is hij actief? Dan hoef je je geen zorgen te maken.

Verzorging

Mee naar de kapper voor een knipbeurt en naar de tandarts voor de eerste controle. Best spannend voor sommigen, maar het hoort erbij. Je kind kan steeds meer zelf en het is dan ook de tijd om het belang van persoonlijke hygiëne aan te leren. Handjes wassen na wc-bezoek en tandjes poetsen voor het slapen gaan.

Ontwikkeling

De motorische ontwikkeling is nog volop aan de gang. Koprollen, hinkelen, huppelen, hoog klimmen, je peuter is de hele dag bezig met zijn lijf én wil continu bevestiging. Je peuter oefent net zo lang tot hij het kan. En zeg nou zelf: dat is toch ook een compliment waard?

Opvoeding

De peuterpuberteit kan nog even aanhouden. Zie het zo: bij jou als ouder mag hij de grenzen uitproberen om zo in de buitenwereld te kunnen functioneren. Bij wie kan hij anders zijn emoties kwijt? Wees consequent, maak geen verwijten en klaar de lucht met een knuffel.

Gezondheid

Peuters ontdekken de wereld en dat gaat soms gepaard met ongelukjes. Kennis over EHBO kan van pas komen. Ook komen peuters meer in contact met andere kinderen, waardoor een virusje of andere kinderziekte zo is opgepikt. Wanneer schakel je de huisarts in en wat kun je zelf doen - al dan niet op natuurlijke wijze? Plus: alles over kinderkwaaltjes als allergie en eczeem.

Veiligheid

Je kind speelt en het is aan jou om te voorkomen dat hij zich pijn doet. Toch kun je beter niet te bezorgd reageren, het zelf ondervinden wil soms beter helpen dan dat jij zegt dat hij moet opletten. En aan de andere kant: denk niet ‘wat is hij al zelfstandig’, want een peuter van deze leeftijd kan soms rare dingen doen …

Spelen & Leren

Je peuter kan nu met andere kinderen samen spelen. Vaak betreft het een nabootsing van de werkelijkheid: winkeltje spelen of de pop verzorgen. Zo oefent je kind zijn sociale vaardigheden. Knutselen, tekenen en puzzelen vindt hij voor zichzelf leuk. Qua taal lijkt het soms alsof je peuter een terugslag heeft; dit komt omdat hij eerst vooral ‘op het gehoor’ praatte. Nu ontdekt hij dat taal regels heeft en die past hij toe. Dat levert soms foutjes op als: ‘ik geefde het aan jou.’ Ook sommige klanken zijn lastig, de ‘k’ of de ‘l’.

Beeld: iStock.com