Je kind is nu 2 jaar

Je kind is nu 2 jaar

Je dreumes is nu een jonge peuter, tussen de twee en drie jaar. Hij kan rennen en springen, de fijne motoriek ontwikkelt zich.

En ook krijgt elke peuter te maken met zijn eigen ‘ peuterpuberteit’: hij ontdekt dat hij een ander wezen is dan zijn ouders en hoe de wereld in elkaar steekt. Daarom gaat hij de grenzen aftasten.

Voeding

Je peuter voelt het haarfijn aan als jij de strijd aangaat over eten. Hoe meer je aandringt, hoe koppiger hij weigert. De kunst is om de balans te vinden tussen de gezelligheid van de maaltijd en de regels in huis om (een deel van) zijn bordje leeg te eten.

Verzorging

Je kind leert zichzelf aan- en uitkleden, al zul je hem daar wel bij moeten helpen, als je niet wilt dat zijn linkerschoen aan zijn rechtervoet zit. Hij is apetrots als het hem lukt, evenals tanden poetsen. Ook de eerste stappen op weg naar zindelijkheid komen aan de beurt.

Zindelijkheidstraining met je kind via de Zindelijksheidsbox

Wanneer zindelijk?

Wist je dat je kind vaak na 18 maanden lichamelijk rijp is om zindelijk te leren worden? Controleer de signalen om te zien of je kind er ook mentaal klaar voor is. Zindelijkheid is een belangrijke mijlpaal. Maak er een bijzondere beleving van. De Zindelijkheidsbox helpt hierbij.

Bekijk de Zindelijkheidsbox

Ontwikkeling

Zijn grove motoriek (rennen, springen, gooien, zelfstandig traplopen) en zijn fijne motoriek (tussen duim en wijsvinger pakken, blokken stapelen) worden steeds beter en meer gecontroleerd. Zorg dat hij binnenshuis en buiten kan oefenen en ontdekken.

Opvoeding

Je peuter komt erachter dat hij geen verlengstuk van jou, maar een individu is. De zogenaamde peuterpuberteit maakt dat hij grenzen aftast. Jij kunt hem helpen zijn emoties te leren beheersen. Tegelijk kan je kind je erg missen als je niet in de buurt bent. In dit jaar leert hij dat jij er nog steeds bent als je de kamer uitgaat of als hij ’s ochtends wakker wordt.

Gezondheid

Peuters ontdekken de wereld en dat gaat soms gepaard met ongelukjes. Kennis over EHBO kan van pas komen. Ook komen ze meer in contact met andere kinderen, waardoor een virusje of andere kinderziekte zo is opgepikt. Wanneer schakel je de huisarts in en wat kun je zelf doen - al dan niet op natuurlijke wijze? Plus: alles over aandoeningen als allergie en eczeem.

Veiligheid

Niets leukers dan klauteren, klimmen, met water en zand spelen… Laat je peuter lekker zijn gang gaan. Maar let op zijn veiligheid, zodat hij zich niet stoot of valt. Maak je huis en je tuin veilig en kindvriendelijk om hem de ruimte te geven dingen uit te proberen.

Spelen & Leren

Wat heeft je kind een plezier in beweging! Maar ook in het leren tekenen. Je peuter bedenkt van tevoren wat hij wil maken en ook ontstaan de eerste ‘kopvoeters’. De spraakontwikkeling gaat steeds beter; zinnen worden langer en ingewikkelder, van gemiddeld drie tot vier woorden als ze gemiddeld drie jaar zijn.

Beeld: iStock.com