Je kind is nu 1 jaar

Je kind is nu 1 jaar

Je kind is nu een dreumes. Zowel lichamelijk als sociaal-emotioneel en mentaal. Het hulpeloze is eraf en hij kan en wil steeds meer zelf bepalen wat ‘ie wil. En dat is met name de wereld ontdekken.

Het opvoeden tussen zijn eerste en tweede verjaardag betekent zijn ontwikkeling begeleiden zonder hem te beperken.

Voeding

Je kind kan na zijn eerste verjaardag goeddeels met de ‘pot mee-eten’. Hij zal het alleen niet altijd doen, omdat hij zijn eigen wil ontdekt. En als hij het doet, zal hij het op zijn eigen manier (‘zelluf doen’) willen aanpakken. Doordat hij minder hard groeit, zal hij overigens wel iets minder gaan eten.

Verzorging

Je dreumes heeft over het algemeen nog steeds baat bij een middagslaapje. Hij vindt rituelen prettig als het gaat om zijn verzorging: in bad, bij het haren kammen en het aankleden. Dat geeft hem houvast bij het ontdekken van de wereld om zich heen.

Ontwikkeling

Je dreumes maakt een belangrijke ontwikkeling door: hij leert lopen. Door zelf op ontdekkingstocht te gaan, kan hij zijn nieuwsgierigheid beter bevredigen. De snelle groei is er lichamelijk gezien een beetje uit: er komt dit jaar zo’n 12 cm en drie kilo bij.

Opvoeding

Je kunt van je dreumes niet eisen dat hij altijd naar je luistert. Hij snapt niet dat een verbod ook geldt als jij de kamer uit bent. Aan de andere kant kan hij ineens weer angstig of eenkennig zijn: hij wil de wereld ontdekken, maar tegelijkertijd dat jij er bent. Het gevoel van warmte en veiligheid zijn heel belangrijk.

mijlpaal-6-veiligheidnl

Je kind kan regels herkennen

Samen met VeiligheidNL

Is het je opgevallen dat je kind reageert op z’n naam en het woord ‘Nee’ herkent? Bij deze mijlpaal kun jij je kind helpen door:

  • Oefen met traplopen. Loop achter je kind aan naar boven en voor je kind uit naar beneden.
  • Oefen samen met je kind regels, zodat ‘ie leert wat wel en niet mag. Herken elk van de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Doe de Mijlpalen-check

Gezondheid

De babykwaaltjes zijn voorbij, je dreumes heeft enige weerstand opgebouwd. Natuurlijk kan hij nog steeds last hebben of ziek worden. Wanneer schakel je de huisarts in en wat kun je zelf doen - al dan niet op natuurlijke wijze? Ook lezen: EHBO bij kleintjes, vaccinaties en alles over aandoeningen als allergie en eczeem.

Veiligheid

Zodra je kind kan lopen, komt er veel meer binnen zijn bereik. Geef hem de kans zelf te ontdekken, maar houd zelf de veiligheid in de gaten. Want gevaren en risico’s kan hij nog niet overzien.

Spelen & Leren

Een belangrijke ontwikkeling is het leren praten. Zelf zegt hij nog niet zoveel woordjes, maar het gaat steeds beter. Hij kan er meer verstaan en begrijpen dan zeggen. Spelen met andere dreumesen, daar is je dreumes wat te jong voor. Maar zet ze naast elkaar en je zult zien dat ze elkaar na gaan doen.

Beeld: iStock.com