Groeikalender

Groeikalender

De groei en ontwikkeling van je kind volgen? De groeikalender van WIJ geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen vanaf het moment dat je kind 1, 2, 3 en 4 jaar oud is. Daarbij krijg je per fase handige tips en weetjes voorgeschoteld die jij als ouder goed kunt gebruiken. Klik hieronder op een jaar naar keuze en ontdek wat je samen met je kind allemaal kunt verwachten.

Vanaf het moment dat je kind geen baby meer is, lijkt de tijd steeds sneller te gaan. Van een schattige dreumes verandert hij door de jaren heen in een speelse en opstandige peuter naar een schoolgaande kleuter. Elke fase is weer anders. Om steeds goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen vertelt de groeikalender van WIJ je per levensjaar wat je kunt verwachten Ć©n krijg je tips op het gebied van spelen, slapen, voeding en veiligheid.Ieder kind is uniek Als je de groeikalender van WIJ raadpleegt, is het goed om je te realiseren dat iedere kind uniek is en die van jou dus ook. De genoemde ontwikkelingen en verwachte mijlpalen in de groeikalender zijn een indicatie en gaan uit van een gemiddelde. Het kan zijn dat je kind op sommige vlakken ontwikkelingen op een eerder of later moment laat zien. Dat is normaal en vaak niets om je zorgen over te maken. Twijfel je aan de groei en/of ontwikkeling van je kind? Bel dan het consultatiebureau voor advies.

Persoonlijke ervaringen en verhalen lezen

Benieuwd naar de persoonlijke ervaringen en verhalen van andere moeders? Op WIJ.nl plaatsen we regelmatig persoonlijke verhalen van moeders met een peuter of kleuter. Wil je ook een ervaring of gebeurtenis delen? Lees hier hoe je jouw verhaal aan de redactie van WIJ kunt sturen.

Volg je WIJ al via Instagram en Facebook? Daar delen we dagelijks interessante verhalen, weetjes, tips van experts en plaatsen we regelmatig mooie winacties.

Volop in ontwikkeling

Vanaf het moment dat je zijn eerste verjaardag viert, kun je heel wat mijlpalen in de ontwikkeling van je kind verwachten. Je kind leert lopen, praten, zindelijk worden Ć©n krijgt een eigen willetje. Hallo peuterpuberteit! Vanaf 2 jaar kan je kind vanuit het niets driftbuien krijgen en ā€˜neeā€™ wordt zijn nieuwe stopwoordje. Deze fase kan soms best een uitdaging zijn, het echte opvoeden is begonnen en pas op dat je niet in de verraderlijke opvoedvalkuilen valt. Maar weet ook: alles is een fase en dat je kind zich opstandig gedraagt, betekent dat hij zich volop aan het ontwikkelen is. Het is dus iets positiefs!

Slapen

Hoe meer je kind een eigen willetje ontwikkelt, hoe meer tegenstand je soms kunt verwachten. Dat geldt ook voor slapen. Zo is er een hele periode niets aan de hand en slaapt je kleine als een roos en dan wil je kind ineens niet meer slapen. Op gegeven moment is je kind oud genoeg voor de overgang naar een groter bed. Als je hem dan ziet liggen, lijkt hij ineens een stuk ouder en wijzer. Wauw!

Spelen, leren & ontdekken

Met speelgoed eigen creaties bouwen, tekenen, een levendig rollenspel met knuffels, rondracen op een loopfiets, buitenspelen in de speeltuin of een spelletje doen op de tablet. Je kind speelt de hele dag door en doet dat op zijn eigen manier. Spelen prikkelt zijn fantasie en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Leuk om te weten: ontdek hier welk speeltype jouw kind is. En wist je dat samen spelen belangrijk is voor jullie onderlinge band?

Eten en strijd aan tafel

Het ene kind ontwikkelt zich tot een makkelijke eter, de ander tot een moeilijke. Je peuterpuber (of kleuter) kan voor nogal wat strijd aan tafel zorgen. Heb je er veel last van? Deze tips helpen voor meer gezelligheid aan tafel. Ook handig: 10x vraag en antwoord over je kind en eten.

Veilige omgeving

Jonge kinderen kennen geen gevaren en dus is het opletten geblazen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wist je dat deze 8 ongelukken bij jonge kinderen het meest voorkomen? Tip: neem je eigen huis en tuin eens onder de loep. Is alles echt kidsproof? Pas zo nodig dingen aan, zodat je kind op een veilige manier kan blijven spelen, leren en ontdekken.