Zindelijkheidstraining: 4 signalen dat je kind er klaar voor is

Zindelijkheidstraining: 4 signalen dat je kind er klaar voor is

Ieder kind wordt zindelijk in zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en leren praten, zijn er peuters die het al vroeg onder de knie hebben en kinderen die er wat langer over doen. Het zegt niets over de intelligentie van je kind. Je kleine moet er gevoelsmatig gewoon aan toe zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen. En hij bepaalt zelf wanneer dat zo is. Je kunt wel een aantal dingen doen die je kind helpen bij het zindelijk worden.

Wannneer is je kind klaar om zindelijk te worden?

De meeste kinderen vertonen rond hun tweede verjaardag alle tekenen die erop wijzen dat ze eraan toe zijn om zindelijk te worden. Dan zijn ze in staat om op tijd te constateren dat ze moeten plassen of poepen en kunnen ze hun ontlasting ophouden. Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ā€™s Nachts blijven kinderen over het algemeen pas droog tussen hun vijfde en zevende jaar.

Zindelijkheidstraining beginnen? Let op deze 4 signalen bij je kind

Als je kind aan de volgende fysieke voorwaarden voldoet en in zijn gedrag de volgende eigenschappen vertoont, is hij klaar voor zijn zindelijkheidstraining.

1. Fysieke beheersing

Voordat je peuter kan beginnen aan zijn zindelijkheidstraining, moet hij fysiek in staat zijn om zijn sluitspieren te beheersen. Daarnaast moet zijn blaas groot genoeg zijn om een redelijke hoeveelheid urine vast te houden, zodat hij niet langer om de haverklap moet plassen. Waarschijnlijk is pas na de 2e verjaardag van je kind aan deze voorwaarden voldaan.

2. Langere tijd droog

Wanneer de sluitspieren van je kind goed werken en zijn blaas groot genoeg is, zul je merken dat hij langer een schone luier houdt dan voorheen. Misschien wordt hij steeds vaker wakker uit zijn middagslaapje zonder dat je hem hoeft te verschonen. Zeker wanneer je peuter regelmatig langer dan een uur of twee droog blijft, kun je ervan op aan dat hij er fysiek aan toe is om zindelijk te worden.

3. Bewust van de ontlasting

Babyā€™s en heel jonge kinderen zijn zich er niet van bewust dat ze plassen of poepen. Dat komt over het algemeen pas wanneer ze 15 maanden of ouder zijn. Tegen die tijd merk je ineens dat je kind zich anders gaat gedragen wanneer hij iets in zijn luier doet. Hij houdt plotseling op met spelen, kijkt verschrikt op of verstopt zich misschien ergens stiekem in een hoekje. Dit besef is noodzakelijk voor een succesvolle zindelijkheidstraining.

4. Afkeer van ontlasting

Jonge peuters vinden het geweldig om met hun ontlasting te spelen. Ze zijn apetrots op wat hun lichaam uit zichzelf heeft geproduceerd. Bovendien vinden ze het lekker aanvoelen in hun handjes. Je kind is er pas aan toe om zindelijk te worden, wanneer deze fase voorbij is en hij juist een afkeer voor zijn ontlasting lijkt te ontwikkelen. Nu wil hij alleen nog maar schone luiers om zijn billen.

Beeld: iStock.com