Zindelijk worden: 8 tips die je kind gaan helpen

Zindelijk worden: 8 tips die je kind gaan helpen

Zindelijk worden is iets dat je peuter zelf moet leren. Jij kunt hem daarbij helpen, maar uiteindelijk is het iets dat je peuter zelfstandig moet doen. De meeste kinderen geven als ze er klaar voor zijn verschillende signalen af, bijvoorbeeld dat ze geen luier meer willen dragen. Een goed begin is het halve werk, dus daarom hier acht tips die je kunt gebruiken bij de zindelijkheidstraining van je kind.

1. Kennismaken met potje

Stap Ć©Ć©n van de zindelijkheidstraining bestaat uit de kennismaking met het potje. Deze kun je het beste terloops introduceren. Zet hem gewoon in de kamer en laat je peuter ermee spelen. Vertel een paar keer waar hij voor dient. Zo raakt je peuter alvast vertrouwd met het potje en wek je zijn nieuwsgierigheid. Misschien wil hij dan uit zichzelf wel een keer proberen om erop te plassen.

Je kind binnen een week zindelijk met de Zindelijkheidsbox

Binnen Ć©Ć©n week zindelijk? Het kan!

Alleen al de vrolijke dierenstickers uit de Zindelijkheidsbox zal jouw kind geweldig vinden om op zijn stickerkaart te mogen plakken. Daarnaast word jij als ouder volledig begeleid door middel van coachings kaarten. Je leert welke moeilijke momenten erbij horen. Dit zorgt ervoor dat je het volhoudt.

Jij hoeft na deze week geen luiers meer te verschonen, relaxed! Dit kan met de Zindelijkheidsbox. Ook bespaar je maandelijks een leuk bedrag, een berg afval Ć©n je kind is super trots. Meer dan 20.000 ouders gingen je al voor.

Bestel de Zindelijkheidsbox

2. Handel op het juiste moment

In het begin is het zaak om goed op je peuter te letten en zijn signalen juist te interpreteren. Als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem voorstellen om op het potje te gaan zitten. Werkt hij mee, dan is de kans groot dat er ook werkelijk iets in het potje terechtkomt. Zo leert hij het verband zien tussen zijn aandrang en het potje. Zelfs als hij al is begonnen, kan hij halverwege toch nog op het potje gaan zitten.

3. Laat zien hoe het moet

Niets is duidelijker dan een praktijkvoorbeeld. Wanneer het idee je dus niet tegen staat, kun je je peuter laten zien welke handelingen jij op het toilet verricht. Vertel daarbij dat de wc eigenlijk hetzelfde is als het potje en dat hij deze later ook zal gaan gebruiken.

4. Spelen met blote billetjes

Wanneer je je peuter zo nu en dan met blote billetjes laat rondlopen, heeft dat twee voordelen. Allereerst leert hij zijn lichaamsfuncties zo beter kennen. Als hij voelt dat hij moet en vervolgens ziet wat er gebeurt, begrijpt hij ook beter wat hij op het potje moet doen. Bovendien kan hij meteen op het potje gaan zitten als hij aandrang heeft, zonder dat hij iets uit hoeft te trekken. Houd er wel rekening mee dat het ook een paar keer mis zal gaan en laat je peuter dus spelen op een vuilbestendige vloer.

5. Reageer rustig

Doe je best om zo min mogelijk druk op je kind uit te oefenen. Het werkt vaak het beste als je het zindelijk worden presenteert als een natuurlijk proces dat als vanzelf verloopt. Maak er dus geen groot feest van als je kind netjes in het potje heeft geplast, maar prijs hem op een normale toon. Val niet uit als het weer een keer misgaat, maar stel je kind gerust en ruim de rommel op zonder commentaar.

6. Laat je kind zelfstandig handelen

Om te voorkomen dat je peuter zijn zindelijkheidstraining gaat zien als een verplichting die hem door jou wordt opgelegd, kun je hem het beste zoveel mogelijk zelfstandig laten handelen. Laat hem zelf beslissen wanneer hij op het potje gaat zitten, zelf naar het potje toe loopt en zelf zijn broek uit trekt. Zo wordt de kans kleiner dat je kleine zich tegen zijn training gaat verzetten. Als je kind je echter vraagt om hem te helpen, is het beter om niet te weigeren.

7. Houd het vooral leuk!

Het zindelijk worden zou eigenlijk een gewoon leuk proces moeten zijn voor je kind. Als extra stimulans zou je hem zijn eigen billendoekjes kunnen geven en zijn eigen zeep om na het potje zijn handjes mee te wassen.

8. Wil je kind niet zindelijk worden?

De meeste kinderen zijn voordat ze naar de basisschool gaan dag en nacht zindelijk. Is dit op zijn zevende jaar nog niet het geval, neem dan contact op met de huis- of jeugdarts. Er wordt dan een vragenlijst ingevuld om medische redenen uit te sluiten. Ook wordt onderzocht of je kind een urineweginfectie heeft. Is er niks bijzonders aan de hand, dan kun je een plaswekker proberen. Het is belangrijk bedplassen tijdig aan te pakken, maar leg het vooral geen stress op. Het recept: zorg dat je kind op een ontspannen manier naar bed gaat. Plassen, voorlezen, nogmaals plassen en slapen. Je hoeft je kind geen drinken te onthouden voor het slapen gaan, maar houdt het bij een glas. Vermijd koolzuurhoudende dranken.

Beeld: iStock.com