Zelfstandig aankleden
De meeste kinderen kunnen zichzelf prima uitkleden als ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Het aankleden gaat vaak nog wat lastiger. Als je kind nog geen interesse toont in zelf aankleden, begin hem dan rond zijn 2e verjaardag te stimuleren. Misschien wordt hij enthousiast als hij zelf zijn kleren uit mag kiezen. Daarvóór kun je al samen oefenen. Jij helpt bijvoorbeeld zijn handjes in de mouwen en hij trekt zijn trui omlaag. Het zal ongeveer een jaar duren voor hij zijn kleren goed aantrekt en nog een jaar (hij is dan 4 of 5) voor hij knopen en bandjes goed kan vastmaken.
Dit proces vraagt ook van jou als ouder inzet en geduld. Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je je kleine zal helpen, zal stimuleren om het zelf te doen en het hem alleen laat proberen.
Voordoen en stimuleren
Wek de belangstelling van je kind door hem te laten zien hoe hij de verschillende kledingstukken het makkelijkst kan aantrekken. Je kunt hem op weg helpen door bijvoorbeeld zijn voetjes in de broekspijp te doen. De eerste tijd kun je erbij blijven zitten als je kleine het zelf probeert. Hij zal zich dan niet zo aan zijn lot overgelaten voelen. Laat hem oefenen op dagen dat je wat meer tijd hebt, zodat je niet gauw de deur uit hoeft en het aankleden over moet nemen.
Gemakkelijke kleding
Als je kleren voor je kleine koopt, selecteer dan gemakkelijk aan te trekken kleding, zoals broeken of rokken met elastiek in de taille en jurkjes zonder ingewikkelde sluitingen. Kleine kinderen hebben vaak liever truien met een wijde hals; ze hebben er een hekel aan als ze met hun hoofd blijven steken in de halsopening.
Frustratie
Net als bij veel andere dingen op deze leeftijd, wil je kleine vaak meer dan hij kan. Als het niet lukt zoals hij wil, kan hij driftig worden en het aankleden laten voor wat het is. Help hem over het moeilijke punt heen (bijvoorbeeld door een opgepropte mouw weer glad te maken) en geef de kleding de schuld in plaats van je kind. Wees zelf ook niet ongeduldig, want dan kan hij zijn interesse verliezen en zich zelfstandig aankleden als iets vervelends gaan zien.
Wat is voor en wat is achter?
Het is voor je kind het handigst als jij zijn kleren ’s morgens goed klaarlegt. Houd bijvoorbeeld een vaste volgorde aan: leg dat wat eerst aan moet bovenop. Je kunt hem leren dat het label altijd aan de achterkant zit. Maar het is makkelijker voor je kleine als er een plaatje op de voorkant van zijn trui staat. Om deze reden kun je voor meisjes ook beter onderbroeken met een figuurtje op de voorkant kopen.
Achterstevoren en binnenstebuiten
Leer je kind om truien en broeken zó aan te doen dat ze niet binnenstebuiten komen te zitten. Als het niet meteen lukt en hij probeert het een paar keer, kan het toch gebeuren dat de voering aan de buitenkant zit. Zelf zal hij het verschil niet meteen opmerken. Hetzelfde geldt voor schoenen. Jonge kinderen snappen het verschil tussen een rechter- en een linkerschoen nog niet. En als hij nu thuis trots rondstapt met een T-shirt dat binnenstebuiten zit, kun je wel een oogje dichtknijpen.
Sluitingen
Sommige ritsen zijn behoorlijk scherp. Let er daarom op dat je kind zichzelf geen pijn kan doen als hij zich aankleedt. Bretels, drukknopen, gespen, kleine knoopjes, ritsen… Al die haakjes en sluitingen zullen in het begin nog te moeilijk zijn voor je kind. Er zijn speciale poppen en ander speelgoed verkrijgbaar waarop hij kan oefenen met allerlei sluitingen, bijvoorbeeld ook met veters en klittenband. Als hij het onder de knie krijgt, kun je kleding voor hem klaarleggen met grote knopen of met ritsen die gemaakt zijn van plastic. Zo oefent je kind zijn motoriek en kan hij op een gegeven moment ook met fijnere sluitingen omgaan.
Terugval
Op een gegeven moment kan je kind zichzelf goed aankleden. En dan wil hij plotseling weer dat je hem helpt… Een terugval kan op allerlei gebieden voorkomen. Je kleine moet ook zoveel leren. Hij is afwisselend afhankelijk, aanhankelijk en zelfstandig. Misschien vindt hij het erg gezellig als jij hem aankleedt of wil hij graag wat aandacht van je. Wees niet ongerust, de terugval is maar tijdelijk. Prijs je kind als hij zich weer zelfstandig wil aankleden en probeer hem die aandacht dan bijvoorbeeld meer bij het ontbijt te geven.
Als je zelf niet te veel in één keer verwacht en het aankleden als iets leuks voorstelt, zal je kind het waarschijnlijk prachtig vinden als hij weer iets zelf kan. Maar vergeet niet om even te controleren of hij het allemaal goed heeft gedaan. Wie weet heeft hij heel knap zijn wollen trui aangetrokken, maar is hij zijn hemd vergeten.