Vriendschap sluiten

Vriendschap sluiten

Je peuter begint de leeftijd te krijgen waarop hij voor het eerst een echte vriendschap zou kunnen sluiten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat hij daar ook behoefte aan heeft. Kindjes van drie vinden vriendjes nog niet zo belangrijk. Driejarigen vinden het dan ook meestal voldoende om naast een ander te spelen, in plaats van met hem. Toch komt het steeds vaker voor dat je peuter ineens met een leeftijdsgenootje in een spel is verwikkeld en te maken krijgt met moeilijke zaken als samenwerken en eerlijk delen. Misschien ontwikkelt je kind nu ook een duidelijke voorkeur voor Ć©Ć©n bepaald buurkind of crĆØchegenootje.

Harde leerschool

Kinderen die al van jongs af aan regelmatig in contact komen met andere kindjes sluiten vaak sneller vriendschappen dan kinderen die niet gewend zijn aan gezelschap. Het blijft echter hoe dan ook een moeilijke opgave. Het kost namelijk heel wat tijd en energie om te leren dat je rekening moet houden met een ander. En peuters kunnen erg hard zijn tegen leeftijdsgenootjes die dat nog niet kunnen.

Helpen met vriendschap sluiten

Vaak geeft je kind zelf heel goed aan of hij behoefte heeft aan vriendjes of niet. Het is niet aan jou om dat te bepalen. Dwing hem dus vooral niet om vriendschappen te sluiten als hij veel liever alleen speelt. Daar zet je hem alleen maar mee onder druk. Gebruik de onderstaande tips dus pas als je merkt dat je peuter graag met een ander zou willen spelen, maar dat nog niet goed kan of durft.

Leer je kind hoe het moet

Voordat hij een goede vriend kan zijn, moet je peuter zich eerst een aantal essentiƫle sociale vaardigheden eigen maken, zoals samenwerken en eerlijk delen. Jij kunt hem dat leren door met hem te spelen alsof je een leeftijdsgenootje bent. Laat hem dus niet altijd winnen, pak ook zelf eens het grootste stuk koek en ga ook een keer als eerste van de glijbaan. Dan is hij minder snel verbaasd of verontwaardigd als een vriendje dat doet.

Speel tussenpersoon

Wanneer je kind te verlegen of bang is om een ander te benaderen, wil het wel eens werken om zelf het eerste contact te leggen. Laat je kind bijvoorbeeld een schilderij maken en nodig het andere kind uit om met hem mee te doen. Je kunt het potentiƫle vriendje ook meevragen naar bijvoorbeeld de kinderboerderij, zodat ze in een leuke omgeving aan elkaars gezelschap kunnen wennen.

Controleer de situatie

Vriendschap sluiten leer je stap voor stap. Juist omdat het zoveel van je peuter vraagt, kun je er het beste rustig mee beginnen. Laat je kind in het begin hooguit een uurtje met een ander spelen. Confronteer hem ook niet meteen met een grote groep; Ć©Ć©n kind is wel genoeg. Zorg er tenslotte voor dat je kleine en zijn vriendje genoeg te doen hebben, zodat ze als vanzelf opgaan in hun spel.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender