Je kind helpen om vriendschap te sluiten

Je kind helpen om vriendschap te sluiten

Je peuter is op een leeftijd waar hij voor het eerst een echte vriendschap kan sluiten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat hij daar ook behoefte aan heeft. Kinderen van drie vinden vriendjes nog niet zo belangrijk. Meestal is het al voldoende om naast een ander te spelen, in plaats van mét hem. Hij kan nu wel al een voorkeur krijgen voor een bepaald kind in de peuterspeelzaal of in de straat.

Harde leerschool

Kinderen die al van jongs af aan regelmatig in contact komen met andere kinderen sluiten vaak sneller vriendschappen dan kinderen die niet gewend zijn aan gezelschap. Het blijft wel een moeilijke opgave. Het kost namelijk heel wat tijd en moeite om te leren dat je rekening moet houden met een ander. En peuters kunnen erg hard zijn tegen leeftijdsgenootjes die dat nog niet kunnen. Het komt nu ook steeds vaker voor dat je peuter ineens met een leeftijdsgenootje in een spel is verwikkeld en te maken krijgt met moeilijke zaken als samenwerken en eerlijk delen.

Helpen met vriendschap sluiten

Vaak geeft je kind zelf heel goed aan of hij behoefte heeft aan vriendjes of niet. Het is niet aan jou om dat te bepalen. Dwing hem dus vooral niet om vriendschappen te sluiten als hij veel liever alleen speelt. Daar zet je hem alleen maar mee onder druk. Gebruik de onderstaande tips dus pas als je merkt dat je peuter graag met een ander zou willen spelen, maar dat nog niet goed kan of durft.

Leer je kind hoe het moet

Voordat hij een goede vriend kan zijn, moet je peuter zich eerst een aantal essentiële sociale vaardigheden eigen maken, zoals samenwerken en eerlijk delen. Jij kunt hem dat leren door met hem te spelen alsof je een leeftijdsgenootje bent. Laat hem dus niet altijd winnen, pak ook zelf eens het grootste stuk koek en ga ook een keer als eerste van de glijbaan. Dan is hij minder snel verbaasd of verontwaardigd als een vriendje dat doet.

Speel tussenpersoon

Wanneer je kind te verlegen of bang is om een ander te benaderen, wil het wel eens werken om zelf het eerste contact te leggen. Je kunt het potentiële vriendje ook meevragen naar bijvoorbeeld de kinderboerderij, zodat ze in een leuke omgeving aan elkaars gezelschap kunnen wennen.

Controleer de situatie

Vriendschap sluiten leer je stap voor stap. Juist omdat het zoveel van je peuter vraagt, kun je er het beste rustig mee beginnen. Laat je kind in het begin hooguit een uurtje met een ander spelen. Confronteer hem ook niet meteen met een grote groep; één kind is wel genoeg. Zorg er tenslotte voor dat je kleine en zijn vriendje genoeg te doen hebben, zodat ze als vanzelf opgaan in hun spel.

Beloon en motiveer je kind

Als je ziet dat je kind eerlijk deelt, goed samenwerkt of aan de ander denkt; beloon je kind hiervoor! Benoem wat je ziet; ‘Wat lief dat je Floor ook een stukje van jouw koek geeft! of ‘Wat spelen jullie goed samen zeg!’ Dit zal zijn motivatie vergroten en zijn zelfvertrouwen in het opbouwen van vriendschappen versterken. Zie je iets dat niet helemaal goed gaat, help je kind dan ook. Zo wordt hij bewust van hoe samen spelen leuk is voor allebei.

Ik zie dat Floor ook graag met de rode auto wil spelen. Rij jij er nog een rondje mee en geef de auto daarna maar aan haar. Jij krijgt hem straks weer terug. We doen om de beurt.

Met geduld, spel en liefdevolle begeleiding zal hij zich ongetwijfeld ontwikkelen tot een goede vriend voor anderen.

Beeld: iStock.com/Mladen Zivkovic

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender