
Seksuele voorlichting
Kinderen willen overal het fijne van weten. Dus ook van de verschillende functies van het lichaam. Daarom moet je niet raar opkijken als je kind je al op jonge leeftijd vragen stelt over seksualiteit.
Vaak komt zo’n vraag naar boven naar aanleiding van een concrete belevenis. Maar ook iets wat hij heeft gehoord of gezien op televisie kan zijn nieuwsgierigheid aanwakkeren. Je kind is erg nieuwsgierig naar alles wat met lichamen en de verschillen tussen de seksen te maken heeft. Tot ca. vier jaar kun je hem leren hoe het eigen lichaam eruit ziet. Je kunt dit met behulp van een boek doen of aanwijzen en zeggen hoe alles heet. Gef alles een naam - ook de geslachtsdelen dus. Vanaf ca. vier jaar leer je je kind verschillen tussen jongens en meisjes.
Hoe ga je om met deze vragen?
Het is misschien even schrikken als je kind met een vraag over seks komt, die te maken heeft met seksualiteit. Maar voor je peuter is het alleen een fascinerend thema waar hij uit pure nieuwsgierigheid naar vraagt. Het gaat je kind niet om het seksuele aspect, maar om het technische aspect van de voortplanting: “Hoe werkt dat?” Verhaaltjes over de ooievaar zijn verwarrend voor je kleine.
De meeste ouders willen ook open en eerlijk antwoord geven. Het beste is om seks en seksualiteit bespreekbaar te houden tijdens de hele opvoeding. Een spontane vraag kun je luchtig en algemeen beantwoorden; je hoeft niet over je eigen seksualiteit te praten. Vaak heeft een jong kind aan een kort antwoord genoeg om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Geef ook, als het gaat om knuffelen en lief zijn tegen elkaar, het goede voorbeeld als ouders.
Het beestje bij de naam noemen
Jongetjes hebben een penis, meisjes een vagina. Natuurlijk kun je deze woorden gebruiken in je opvoeding, maar de meeste ouders hebben er andere woorden voor. Een paar suggesties voor als je het zelf moeilijk vindt:
Jongens
piemel(tje), pipi, plassertje, slurfje, fluitje, buitenplasser
Meisje
plasser, doosje, gleufje, streep, spleetje, bibs, poenie, binnenplasser
En als het gaat om seks zelf, houd het dan ook zo simpel mogelijk voor je kind. De seksuele ontwikkeling van je kind heeft nog weinig te maken met seks zoals wij dat kennen. Er zijn tal van boeken met goede illustraties verkrijgbaar of te leen bij de bibliotheek om alle vragen van je kind te beantwoorden. En natuurlijk is het leuk om te zien hoe een baby groeit in de buik van de mama. Vanaf ca. drie jaar krijgen kinderen door dat volwassenen een soort geheimzinnigheid hebben rondom seksualiteit. Ze gaan hun grenzen opzoeken door ‘vieze’ woorden te zeggen of in hun blootje rond te lopen. Kleuters gaan rollenspellen spelen: ‘vadertje en moedertje’ of ‘doktertje’ spelen.
Buiten vragen beantwoorden over seksueel gedrag leer je je kind wat wel en niet kan. Je kind hoort niet met zijn hand in zijn broek te zitten aan tafel en in het spel mogen kinderen elkaar geen pijn doen. Dat doen papa en mama ook niet. Bespreek dit rustig en open met je kind. Pikt hij ‘vieze’ woorden op van vriendjes of via computerspelletjes, dan kun je ook aangeven dat je dit niet wenselijk vindt. Geef - als tegenwicht - aan dat seks en seksualiteit mooi en liefdevol kunnen zijn.