Schone omgeving

Schone omgeving

Elke ouder wil zijn kind gezond opvoeden en laten opgroeien. Een schone omgeving hoort daarbij. Een kind verdient het om onbelemmerd te kunnen spelen in de frisse lucht. Binnen en buiten. Inmiddels is er veel bekend over de impact van luchtverontreiniging en fijnstof. Hiertegen worden allerlei maatregelen genomen. Ook van roken en meeroken kent iedereen de risico’s. Maar nu blijkt dat ook rookrestanten die achterblijven, gevaarlijk zijn. Deze neerslag noemen we derdehands rook.

Rookrestanten

De term derdehands rook is nog vrij onbekend in ons land. Dit zijn de rookrestanten die achterblijven in haren en kleding, op de huid, in tapijt, gordijnen en op muren en meubels. Kortom, dat wat je ruikt als iemand heeft gerookt of in een rokerige omgeving is geweest. Je kunt het ook herkennen aan de gele aanslag op bijvoorbeeld muren of ramen, in een huis waar binnen wordt gerookt.

Derdehands rook is een term die in de landen om ons heen al langer wordt gebruikt. Zelf roken heet eerstehands rook. Meeroken wordt tweedehands rook genoemd. Het is nu bekend dat ook derdehands rook risico’s oplevert. De schadelijke stoffen in deze rookneerslag zijn bijvoorbeeld nicotine, maar ook kankerverwekkende stoffen. Deze kunnen weer bij je kind terecht komen. Dit kan via de lucht en inademen. Maar ook via direct contact. Jonge kinderen kruipen en zitten veel op de grond. Ze raken bovendien van alles aan en stoppen dingen in hun mond. De kans dat je kind met derdehands rook in aanraking komt, is dus groot als iemand binnen of zelfs alleen buiten rookt.

Kinderarts Jasper Been is verbonden aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij werkt op de Intensive Care van de afdeling Neonatologie en ziet dagelijks de gevolgen van roken. “Ik behandel ernstig zieke kinderen. De gevolgen van roken en een rokerige omgeving zijn helaas maar al te duidelijk.Kinderen met rokende ouders hebben aantoonbaar vaker last van luchtweginfecties, zoals longontsteking, en astma."

Gevaren van roken

Door goede voorlichting daalt het aantal rokers in ons land gestaag. De gevaren van binnen roken en meeroken zijn ook duidelijk aangetoond. Kinderen met rokende ouders hebben aantoonbaar vaker last van luchtweginfecties, zoals longontsteking, en astma. Buiten roken helpt hierbij maar deels. Nu er niet meer gerookt mag worden in publieke ruimten is de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gegaan. Er worden minder kinderen in het ziekenhuis opgenomen met longontsteking en astma.

Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van longen. Meer tips lees je op de website van Longfonds.

Rookvrije generatie

Ieder kind dat nu wordt geboren, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit is het doel van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds. In Nederland zorgen ze voor steeds meer plekken waar kinderen rookvrij kunnen spelen en sporten.

Niet roken is en blijft het beste. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner en je omgeving. Je geeft hiermee het goede voorbeeld. Niet roken maakt ook de kans kleiner dat je kind zelf later gaat roken.Kinderarts Jasper Been: “Kinderen beschermen tegen tabaksrook helpt écht voor hun gezondheid. We zien duidelijk dat als je niet meer mag roken in publieke ruimten de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gaat. Er zijn minder vroeggeboortes en er worden minder kinderen opgenomen met longontsteking en astma. Hier kun je zelf zeker wat aan doen. Bedenk je voor wie je het doet … Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daar moeten wij voor zorgen.”

Stappenplan voor een rookvrije omgeving

  1. Maak je huis rookvrij. Niet alleen als je kind er níet is, maar altijd. Derdehands rook blijft hangen en plakken.
  2. Vinden mensen in je omgeving dit lastig? Maak het bespreekbaar. Vertel dat het om de gezondheid van je kind gaat.
  3. Buiten roken? Onder de afzuigkap? Met het raam open? Ook liever niet, want het haalt te weinig uit. Vraag bezoek of ze hun rookmoment willen uitstellen tot ze bij jou zijn geweest.
  4. Vraag bij de crèche of gastouder van je keuze wat het rookbeleid is. Zo kun je een veilige keuze maken voor je kind. Inmiddels is bij 84% van de kinderopvangcentra ook het buitenterrein rookvrij.
  5. Passen opa en oma op en roken zij? Vraag ze om niet in huis te roken, maar ook liever niet buiten. Vertel ze dat je dit vraagt voor de bescherming van je kind.
  6. Moedig je omgeving aan om te stoppen met roken. Het wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op ikstopnu.nl.

Meer weten? Kijk op rookvrijegeneratie.nl.

Beeld: iStock.com/LightFieldStudios

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender